Oscarwinnaar zingt zoete, zwoele slaapkamerliedjes

CD pop Jamie Foxx: Unpredictable J Records/ Sony-BMG

CD pop

Jamie Foxx: Unpredictable

J Records/Sony-BMG

Ook Eddie Murphy, die net als Jamie Foxx een carrière als stand-up comedian als springplank gebruikte naar Hollywood, probeerde het ooit als r&b-zanger. Het nummer‘Party All The Time uit 1985, dat Eddie samen met Rick James opnam, belandde in 2004 nog in de Top 50 van ergste liedjes aller tijden van het Ameri

kaanse blad Blender. Arme Eddie. De jongere Jamie Foxx wist niet alleen in korte tijd veel meer indruk te maken als acteur dan Murphy ooit gedaan heeft – met als voorlopig hoogtepunt de Oscar die hij vorig jaar won voor zijn hoofdrol in Ray over Ray Charles – ook als muzikant is hij heel wat serieuzer te nemen.

Voor Foxx is muziek geen leuk uitstapje maar een levenslange passie, die hij door zijn bekendheid als acteur nu op het hoogste niveau met de wereld mag delen. Hij kan verschillende kanten op met zijn stem, gilt en fluistert, maar blijft het liefst binnen het genre van de slaapkamer-r&b, met zoete, zwoele en doeltreffende liedjes over overspel, hemelse liefde en aardse verleiding.

Ondanks moderne rappers als Twista, Kanye West, The Game en Ludacris, en een enkele frisse productie, klinkt de glad geproduceerde r&b van Jamie Foxx, vol rustige pianotonen, nagalmend gitaargetokkel, strijkers en slepende ritmes met ingetogen percussie, overwegend alsof Jamie met zijn nostalgische voorspelballades de klok terug heeft willen zetten naar de tijd dat Eddie Murphy nog grappig was.

    • Saul van Stapele