Operaties moeten hoe dan ook gebeuren

Als plastisch chirurg in een regulier ziekenhuis ben ik gebonden aan de door de overheid en het ziekenhuis mij toegewezen operatietijd.

In deze toch al krappe tijd wordt vaak ook nog eens gesneden: vergaderingen, verplichte vrije dagen van operatie-personeel (Bevrijdingsdag, de vrijdag na Hemelvaartsdag, etc), personeelstekort, congresdagen anaesthesisten. Daar het patiëntenaanbod daar geen rekening mee houdt, ontstaan er dus wachtlijsten.

In de vrije tijd die ontstaat door het niet beschikbaar zijn van de operatiekamer typ ik de door minister Hoogervorst ingevoerde DBC`s in, of doe ik andere nuttige of leuke dingen. Als collega`s in hun vrije tijd in een privé-kliniek gaan werken (NRC Handelsblad, 18 mei) is dat hun zaak. Immers, de door de minister uit de ziekenhuizen verbannen cosmetische en sociale operaties zullen toch ergens uitgevoerd moeten worden.

    • A.H. Trenning Plastisch Chirurg