Nieuwe VVD-leider en Miss Universe gekozen

Klaas Jan Huntelaar tijdens Jong Oranje-Jong Oekraïne. Oranje boekt weinig succes op het EK onder de 21. Foto Reuters Klaas Jan Huntelaar (R) of the Netherlands reacts to missing a goal against Ukraine next to team mate Ismail Aissati during their European Under-21 Championship Group B soccer match in Agueda, Portugal May 24, 2006. REUTERS/Nacho Doce REUTERS

1Rijtje rechtszaken deze week.Vandaag is de uitspraak in het hoger beroep tegen Sparta-voetballer Rachid Bouaouzan die in december 2004 een snoeiharde overtreding tegen Niels Kokmeijer (Go Ahead Eagles) maakte. Bouaouzan heeft een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en 200 uur dienstverlening opgelegd gekregen. Kokmeijers loopbaan als profvoetballer eindigde na de overtreding.

Meer voetbal in de rechtszaal: morgen behandelt de politierechter in Leeuwarden de zaak tegen oud-voetbaltrainer Fritz Korbach die ervan wordt verdacht op 25 maart uit supermarkt Super De Boer in Leeuwarden een pakje rosbief te hebben gestolen.

Morgen is ook de uitspraak tegen Wilhelm S. de tbs’er die vorig jaar tijdens verlof ontsnapte. Justitie heeft tien jaar cel tegen hem geëist voor moord op een 73-jarige man.

Vrijdag is de uitspraak in de zaak tegen horecabedrijf Dudok wegens fraude met loon- en omzetbelasting. Het OM heeft dertig maanden cel geëist tegen de vier directeuren van Dudok.

2Het Europees Hof van Justitie doet dinsdag uitspraak in de zaak over het vrijgeven van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers aan de VS. Het Europees Parlement heeft de zaak aangespannen nadat toenmalig eurocommissaris Frits Bolkestein een akkoord met de VS sloot over het overdragen van persoonsgegevens voor terrorismebestrijding. Volgens het parlement is dat in strijd met Europese privacyregels.

3Eindelijk, na weken van campagne: de uitslag van de VVD-lijsttrekkersverkiezing. Woensdagavond is bekend of Jelleke Veenendaal, Rita Verdonk of Mark Rutte heeft gewonnen.

4In Parijs is gisteren het grandslamtoernooi Roland Garros begonnen. Het tennistoernooi duurt tot en met zondag 11 juni.

Ondertussen is het Nederlands elftal terug uit Lausanne waar het een weekje op training was. Deze week zit het elftal weer ‘gewoon’ in Hoenderloo. Donderdag speelt Oranje een oefenwedstrijd tegen Mexico, zondag tegen Australië.

Jong Oranje speelt vanavond de laatste groepswedstrijd op het EK onder de 21 jaar tegen Italië. De ploeg van Foppe de Haan stelt enigszins teleur in Portugal: verloren van Oekraïne (2-1) en gelijkgespeeld tegen Denemarken (1-1). Jong Oranje moet winnen van Italië om de halve finale (donderdag) te halen. Zondag is de finale.

Niet vergeten, verder deze week:

woensdag is Ramses Shaffy weer eens onder de mensen als zijn cd-box Laat mijn liedjes nu maar zwerven wordt gepresenteerd;

woensdag is de verkiezing van Miss Universe in Los Angeles;

donderdag wordt Laetitia Griffith (VVD) opnieuw geïnstalleerd als Kamerlid (ze was al eens Kamerlid, werd toen lijsttrekker van de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, en nu gaat ze tóch weer de Kamer in);

donderdag begint de Maand van het spannende boek;

vrijdag is de opening van het Holland Festival (t/m 25 juni);

zondag en maandag is het Pinksteren (Pinkpop!).

Samenstelling: Peter Leijten

Rectificatie / Gerectificeerd

In het stukje Nieuwe VVD-leider en Miss Universe gekozen (29 mei, pagina 31) staat dat afgelopen woensdag Miss Universe gekouzen zou worden. De verkiezing is op zondag 23 juli.