Nader bekeken

Met de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal is het WK, vanaf 9 juni in Duitsland, voor veel voetballiefhebbers een beetje begonnen. De oefenwedstrijd tegen Kameroen trok afgelopen zaterdag maar liefst 3,5 miljoen televisiekijkers. Donderdag volgt Mexico, zondag Australië.

Met drie winstpartijen zou Oranje het resultaat in 1994 evenaren: toen werd in de oefenwedstrijden van Canada, Hongarije en Schotland gewonnen: in de kwartfinale van het eindtoernooi in Amerika verloor Nederland van Brazilië. In 1974, toen Nederland pas in de finale onderuitging, waren de resultaten heel wat minder. Na een overwinning op Argentinië kwam Nederland tegen Roemenië niet verder dan een gelijkspel. Vier jaar later, in de aanloop naar het WK in Argentinië, werd ternauwernood van Oostenrijk gewonnen. Maar ook daar werd de finale bereikt: een goede indicatie zijn die oefenwedstrijden niet.