Na 9 jaar weer titel Den Bosch

EiffelTowers heeft gisteren de nationale basketbaltitel veroverd. Voor eigen publiek, een met ruim vierduizend bezoekers uitverkochte Maaspoort in Den Bosch, versloeg het team van coach Randy Wiel in de beslissende zevende wedstrijd van de play-offs MPC Capitals uit Groningen met 78-68.

Vier jaar geleden was voor het laatst het maximale aantal duels nodig geweest om de kampioen aan te wijzen. Destijds verloor EiffelTowers (toen nog in Nijmegen gestationeerd) van Amsterdam, dat onder de supervisie stond van de huidige coach van MPC Capitals, Ton Boot. De befaamde ‘kampioenenmaker’ zou bij een overwinning de vijftiende landstitel uit zijn carrière hebben bijgeschreven.

Boot toonde zich vanzelfsprekend teleurgesteld over de afloop van de spannende reeks, waarin geen van beide clubs een uitwedstrijd kon winnen. „Ik blijf erbij dat wij het beste team hebben”, sprak hij. „Op belangrijke momenten namen wij enkele verkeerde beslissingen, waarna de gedachte aan verliezen in de ploeg sloop. Dat is geen goede kwaliteit, maar ik wil de spelers geen verwijten maken. Verliezen hoort namelijk net zo goed bij sport als winnen.”

EiffelTowers, dat als nummer één in de reguliere competitie het thuisvoordeel had in de beslissende fase van de play-offs, moest gisteren in het laatste kwart een kleine achterstand wegwerken om de titel veilig te stellen. Toen de spanning op het hoogtepunt belandde, maakten de betere individuele kwaliteiten van de Bossche spelers het verschil. Twee belangrijke driepunters van Jos Frederiks en een score van Sam Jones bezorgden de thuisploeg wederom een kleine voorsprong. In de resterende minuten speelde EiffelTowers de wedstrijd op gecontroleerde wijze uit.

Het was het eerste kampioenschap sinds 1997 voor de club uit Den Bosch, die voorheen door het leven ging als EBBC en onder die naam twaalf nationale titels behaalde. EiffelTowers won als Nijmeegse club de play-offs in 2003 door in de eindstrijd Almere te verslaan. Een jaar later verloor de club de finale van MPC Captials, toen met 4-2.