Moskou: homo’s doelwit geweld

De Russische politie en groepen skinheads, orthodoxen en nationalisten hebben zaterdag in het centrum van Moskou met harde hand een eind gemaakt aan een mars voor homorechten. De mars was verboden door de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov, die homoseksualiteit beschouwt als „tegennatuurlijk” en de mars als „schandelijk voor de samenleving” had veroordeeld. Er werden zeker honderd mensen opgepakt en er vielen diverse gewonden.

De ongeveer veertig homoseksuelen – onder wie Nederlanders – wilden bloemen leggen bij het monument van de onbekende soldaat, naast het Kremlin. De plek, een van de heiligste van Rusland, was echter afgezet door de politie. Toen de homo’s bij het politiekordon aankwamen, werd hun de weg versperd door groepen orthodoxe vrouwen, skinheads en orthodoxen, die onder het roepen van leuzen als „Moskou is Sodom niet” tot de aanval overgingen. Er werden stenen gegooid en klappen uitgedeeld. De politie hield zich afzijdig en ging na enige tijd over tot het aanhouden van zowel homo’s als hun belagers.

De leider van de groep homo’s, Nikolaj Aleksejev, sprak ondanks het grove geweld van „een absolute overwinning”. Een van de nationalisten die bij het geweld betrokken was, zei dat de homo’s „al in dit stadium moeten worden tegengehouden, voordat ze onze kinderen corrumperen”. „Wij zijn Russen. Wij zijn orthodox. Onze soldaten zijn gestorven opdat wij als Russen kunnen leven, niet zoals die mensen die hier komen en vertellen wat we moeten doen.”

Homoseksualiteit is sinds 1993 in Rusland geen misdrijf meer, maar ondanks het bestaan van diverse homoclubs in de grote steden blijft de intolerantie jegens homoseksualiteit groot en kunnen homo’s niet zonder risico openlijk voor hun seksuele geaardheid uitkomen. Diverse homo-organisaties hebben kritiek geuit op de mars van zaterdag, met het argument dat Aleksejev beter een wat minder directe manier had kunnen bedenken om op te komen voor homorechten.

Het Bondsdaglid Volker Beck (Groenen) werd bij de demonstratie gewond. Hij kreeg een steen in zijn gezicht en liep ook klappen op. Volgens hem greep de politie niet in toen de skinheads aanvielen, ze verhinderde ook dat de belaagde homo’s zich in veiligheid konden stellen. (Reuters, AFP, AP)