Mittal Steel mobiliseert aandeelhouders Arcelor

Mittal Steel probeert aandeelhouders van het Luxemburgse staalconcern Arcelor te mobiliseren om een fusie van Arcelor met het Russische Severstal te blokkeren. Dat melden verschillende buitenlandse media.

Arcelor kondigde vrijdag aan met Severstal te willen fuseren tot de grootste staalproducent ter wereld. Als die fusie slaagt, krijgt de huidige grootaandeelhouder van Severstal, Aleksej Mordasjov, een belang van 32 procent in Arcelor. Daarmee wordt het voor Mittal, dat een vijandig bod op Arcelor heeft uitgebracht, aanzienlijk moeilijker Arcelor in te lijven.

Arcelor heeft aangekondigd de fusie met Severstal pas af te blazen als meer dan 50 procent van de aandeelhouders die fusie op een aandeelhoudersvergadering afwijst. Doorgaans is op zo’n vergadering echter minder dan 50 procent van de aandeelhouders vertegenwoordigd, waardoor het vrijwel onmogelijk is de fusieplannen tegen te houden.

Aandeelhouders kunnen wel zelf een extra vergadering uitroepen en daar de fusie met Severstal ter discussie stellen. In dat geval is het voldoende als minimaal 50 procent van de aanwezige aandeelhouders het voorstel afwijst. Om zelf zo’n buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te kunnen roepen, moet minimaal 20 procent van de aandeelhouders zich verenigen.

Zakenbank Goldman Sachs, die Mittal adviseert, probeert nu 20 procent van de Arcelor-aandeelhouders te mobiliseren. Volgens Mittal is zeker 20 procent van de Arcelor-aandeelhouders voor een overname door Mittal in plaats van een fusie met Severstal.

Volgens The Wall Street Journal heeft Goldmach Sachs Arcelor inmiddels per brief laten weten dat de bank de manier waarop Arcelor de fusie met Severstal wil doordrukken onacceptabel vindt. Het is volgens Goldman Sachs zeer ongebruikelijk dat zo’n omvangrijke fusie doorgaat tenzij een meerderheid van de aandeelhouders haar afwijst. Gewoonlijk moeten aandeelhouders een fusie eerst goedkeuren, voor zij door kan gaan.