Laurus verkoopt winkels van Edah

Supermarktconcern Laurus verkoopt 223 Edah- en Edah Lekker & Laag-supermarkten aan een consortium van Sligro en Sperwer voor 221 miljoen euro. De 50 franchisenemers van Edah blijven buiten de overeenkomst.

Dat hebben Sligro en Laurus vanmorgen bekendgemaakt. Sligro is vooral bekend van zijn levensmiddelengroothandels, maar is ook eigenaar van de winkelformules Em-Té, Golff, Attent en MeerMarkt. Sperwer levert levensmiddelen aan de zelfstandige ondernemers van de supermarktketens Plus en Spar.

Laurus zette de winkelformules Edah en Konmar in januari in de verkoop. Over de verkoop van Konmar is Laurus nog met kandidaat-kopers in gesprek. Laurus wilde vanmorgen geen commentaar geven op het bericht in Het Financieele Dagblad dat de verkoop van een deel van de Konmar-winkels aan supermarktketen Jumbo bijna rond zou zijn.

De positie van Laurus is al enige jaren precair. Het concern kwam in moeilijkheden toen de ombouw van alle winkels naar de Konmar-formule mislukte. Daarnaast had Laurus veel last van de prijzenoorlog tussen de supermarkten, die de winstmarge onder druk zette.

De twee ketens werden in de verkoop gezet onder druk van de banken omdat Laurus niet meer aan de financiële ratio’s voldeed die de schuldeisers hadden gesteld. Als de verkoop van de twee ketens voltooid is, houdt Laurus alleen de Super de Boer-winkels nog over.

De werknemers van de Edah-winkels en het distributiecentrum in Someren komen in dienst van van het consortium dat Sligro en Sperwer hebben gevormd. De 50 Edah-franchisers kunnen zich bij Sligro of Sperwer aansluiten, maar maken geen deel uit van de transactie. Het consortium gaat met de franchisenemers overleggen.

Sligro en Sperwer willen een deel van de winkels ombouwen naar hun eigen formules en een deel doorverkopen. De transitie moet eind 2007 zijn afgerond.