Kuijt: ‘Het is zaak dat ik er over twee weken sta’

Met het WK voetbal in aantocht lijkt Dirk Kuijt reservespeler bij het Nederlands elftal te worden. „Dit knaagt aan me, maar ik vertrouw erop dat het goed komt.”

Dirk Kuijt is de afgelopen twee jaar onder bondscoach Marco van Basten een vaste waarde geweest. De 25-jarige aanvaller van Feyenoord groeide tijdens de kwalificatiereeks uit tot de nieuwe rechtsbuiten van Oranje. Maar nu het WK in aantocht is, dreigt Kuijt bankzitter te worden.

Zaterdagavond moest hij als reserve toekijken hoe Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Robin van Persie tegen Kameroen de aanval van het Nederlands elftal vormden. Pas een kwartier voor tijd kwam Kuijt in Rotterdam het veld in voor Van Nistelrooy. „Tja, het is weer wat anders. Ik ben in dit stadion niet gewend op de bank te zitten. Maar ik maak me geen zorgen. Het is zaak dat ik er over twee weken sta”, stelde Kuijt na zijn zeventiende interland.

Kuijt vervulde de afgelopen twee jaar bij Oranje de rol van rechtsbuiten vooral bij gebrek aan een vleugelspecialist. Hij wist de concurrentiestrijd met zijn grillige ploeggenoot Romeo Castelen zonder veel moeite in zijn voordeel te beslissen. De rechtsbuiten van Feyenoord viel zelfs buiten de selectie van Van Basten. Kuijt behoorde in de laatste twee oefeninterlands tot de beste spelers van Oranje, maar in beide duels ontbrak Van Nistelrooy. De spits van Manchester United krijgt van de bondscoach de voorkeur als centrumspits. Op de vleugels wil Van Basten spelers die een actie maken. Dat is niet het sterkste punt van werkvoetballer Kuijt, en wel een specialisme van Van Persie.

Op de vierde dag van het trainingskamp in Lausanne kreeg Van Persie vorige week ineens een oranje hesje in handen gedrukt van de bondscoach, een teken dat hij bij de eerste elf hoort. De linksbenige aanvaller van Arsenal greep de kans met beide handen aan en behield ook in de eerste van drie oefenduels zijn status van basisspeler. Nadat zijn eerste actie was mislukt, speelde Van Persie vooral het eerste half uur zijn tegenstander Tomithee Atouba bij vlagen zoek. Daarna viel hij net als de rest van Oranje ver terug. „Ik ben wel tevreden over mijn spel. Al heb ik wel te veel onnodige overtredingen gemaakt. Daar moet ik aan werken”, zei Van Persie in de catacomben van De Kuip. „Het blijft mooi om hier te spelen. Dit blijft toch mijn stadion. Hier ken ik elke meter gras. Ik was wel verrast dat ik de voorkeur kreeg boven Kuijt.”

De centrumspits van Feyenoord mocht zich aan het begin van de tweede helft warm lopen, maar kwam pas in de 75ste minuut het veld in. Kuijt kreeg een paar keer de bal. Zijn invalbeurt was onopvallend. Toch stelde hij niet jaloers te zijn op Van Persie. Kuijt: „Ik vind het leuk voor Robin dat hij mag spelen. Ik word alleen maar beter van concurrentie. Als ik de volgende keer weer een kans krijg, zal ik die moeten pakken. Ik ben een speler die altijd wil voetballen. Waar ik kom te spelen maakt me weinig uit. Ik kan op iedere positie voorin uit de voeten.”

De komende weken hoopt Kuijt zijn basisplaats terug te verdienen. „Natuurlijk knaagt dit aan me, maar ik heb me in het verleden wel vaker moeten bewijzen. Het is me altijd gelukt. Ik vertrouw erop dat het bij Oranje ook goed komt.”

    • Koen Greven