Krajicek strijdbaar en hoopvol

Michaëlla Krajicek debuteert vandaag op het court central van Roland Garros.

Nederlands beste speelster zegt klaar te zijn voor de confrontatie Patty Schnyder.

„Centre Court? Elf uur? Nou, mooi.” Michaëlla Krajicek lacht en oogt ontspannen, de zweetdruppeltjes op haar voorhoofd als getuigen van een pittige oefensessie. Het tandengeknars na het vernemen van de relatief zware loting voor haar eerste wedstrijd op de Open Franse tenniskampioenschappen, tegen de Zwitserse topspeelster Patty Schnyder, heeft plaats gemaakt voor strijdbaarheid. „Ik ga vooral bewijzen dat het voor háár geen gunstige loting was.”

Court Philippe-Chatrier, met ruim 15.000 plaatsen de belangrijkste baan van het tenniscentrum Roland Garros. Krajicek had het inderdaad slechter kunnen treffen voor haar duel met de als zevende geplaatste Schnyder. Het is voor de 17-jarige haar debuut op court central, en pas de tweede keer dat ze de hoofdbaan haalt op een grandslamtoernooi. „Al hoop ik dat het deze keer wat langer duurt dan tegen Amélie Mauresmo”, grapt ze. In die derde-rondewedstrijd op de Australian Open eerder dit jaar moest Krajicek de wedstrijd wegens de hitte al na één verloren set (6-2) staken.

Krajicek zocht gisteren op baan 15 van Roland Garros de Tsjechische Lucie Safarova op als sparringpartner, net als Schnyder een linkshandige speelster. De 27-jarige uit Basel kan normaal meer dan aardig uit de voeten op gravel, heeft een stevige forehand en houdt de baan graag breed, iets waar Krajicek wel eens problemen mee heeft. Maar de nummer negen van de wereld heeft allesbehalve een vlekkeloze voorbereiding achter de rug, met nederlagen tegen lager geplaatste speelsters als de Servische Ana Ivanovic (21ste), de Russische Vera Doesjevina (42ste) en de Chinese Na Li (39ste). In het toernooi van Straatsburg vorige week verloor ze als nummer één van de plaatsingslijst haar openingspartij kansloos van de Duitse Martina Müller, nummer 83 op de ranglijst. „Ik weet ook niet zo goed wat er scheelt”, opperde een radeloze Schnyder na die verliesbeurt.

Krajicek heeft na een aarzelend begin haar ritme op het gravel wel gevonden. Vorige week haalde ze in Istanbul de halve finale, die ze na een meer dan behoorlijke wedstrijd verloor van de Russische Anastasia Miskina (12de). „Ik hoop die vorm van de laatste weken nog even vast te houden, dan ben ik misschien in staat hier voor een verrassing te zorgen”, aldus een hoopvolle Krajicek.

Zij ontmoet Schnyder voor het eerst op gravel. De vorige twee duels, telkens op hardcourt, gingen naar de Zwitserse, op de Australian Open vorig jaar en in februari van dit jaar in Antwerpen.

Volg Krajicek live op www.rolandgarros.com

    • Dirk Vandenberghe