Krajicek kansloos tegen slim spelende Schnyder

Zo strijdbaar als Michaëlla Krajicek gisteren nog klonk na haar middagtraining, zo tam werd ze vanochtend in de eerste ronde van de Open Franse tenniskampioenschappen afgemaakt door de Zwitserse Patty Schnyder: 6-1 en 6-2 in amper een uurtje.

Het court central kon de 17-jarige Nederlandse niet inspireren tot de stunt waar ze openlijk op had gehoopt. Op geen enkel moment wekte ze ook maar enigszins de indruk om Schnyder bij te kunnen benen. De Zwitserse, nummer negen op de wereldranglijst, had nochtans een belabberde voorbereiding op gravel achter de rug, maar daar had ze in het duel met Krajicek geen last meer van.

De linkshandige speelster uit Basel strooide kwistig en slim met dropshots, en Krajicek bleek niet snel genoeg om die korte ballen terug te slaan. Achtentwintig winners sloeg de tien jaar oudere opponente van Krajicek in een partij die maar zelden een wedstrijd was. Vier keer won Schnyder haar opslagspel zonder dat de Nederlandse een punt kon maken, terwijl Krajicek wel alle moeite van de wereld had om haar eigen service te behouden. Slechts een keer in zeven servicebeurten hoefde Krajicek geen breekkansen toe te staan.

Voor Schnyder, bezig aan haar veertigste grandslamtoernooi, was het de derde overwinning tegen Krajicek, de eerste op gravel. Daardoor blijft Roland Garros ook zonder verrassingen, hoewel Maria Sjarapova gisteravond in de Franse hoofdstad aan de rand van de uitschakeling stond.

Maar zelfs de Parijse duiven blijken een heel klein beetje van de Russische te houden. Bij een tweede wedstrijdpunt voor haar tegenstander, de Amerikaanse Mashona Washington, gingen twee duiven, onbevreesd voor tennisballen of het roze ‘babydolletje’ van de Russische, parmantig in het servicevak zitten. Washington moest haar opslagbeweging stopzetten, terwijl een attente ballenjongen het gevogelte wegjoeg.

Maar ook weg was de concentratie bij Washington. En weg de mogelijke kans op een stunt. Serverend voor de wedstrijd verloor ze alsnog haar opslag, Sjarapova boorde nieuwe krachten aan en won uiteindelijk de wedstrijd in 6-2, 5-7 en 7-5, terwijl ze tot drie keer toe een wedstrijdpunt overleefde. „Ja, het zijn mijn grootste vrienden”, lachte de als vierde geplaatste Russin na een slijtageslag van bijna twee en een half uur. „Ik ben van plan om een paar duiven te kopen, om mee te nemen naar huis.”

„Duiven? Welke duiven?”, was de ietwat laconieke reactie van Washington op de vraag of de vogels haar concentratie hadden verstoord. De nummer 89 van de wereldranglijst kon er na de wedstrijd alweer een beetje om lachen, al was het met zure ondertoon. „Zelfs bij die drie wedstrijdpunten had ik niet het gevoel de partij in handen te hebben”, aldus de 29-jarige Texaanse, die eraan toevoegde vijf minuten na de wedstrijd al wat over de ontgoocheling van een gemiste stunt heen te zijn geweest.

Sjarapova kwam licht geblesseerd aan de enkel naar Parijs en is nog niet volledig fit. „Ik kan nog niet honderd procent mijn gebruikelijke tennis spelen, ik beweeg niet vlot genoeg. Voor mij was het al een verrassing dat ik de derde set haalde, en al helemaal dat ik die ook won. ”

Sjarapova krijgt nu twee dagen rust, maar liet er gisteren ook geen twijfel over bestaan dat ze liever een dag later was gestart. Roland Garros begon dit jaar voor het eerst op een zondag, wat de organisatie de mogelijkheid biedt om ongeveer 20.000 tickets extra te slijten. Maar dan wil het publiek natuurlijk ook de topspelers zien, vandaar dat plaatsingshoofden Roger Federer en Amélie Mauresmo een dag eerder dan gebruikelijk aan het toernooi mochten beginnen.

Net als Sjarapova. „Ik was er niet bepaald blij mee”, zei de Siberische. Donderdag al had ze gevraagd om wat later aan het toernooi te mogen beginnen. „Maar men heeft me gezegd: jij speelt zondag. De boodschap was duidelijk. Ik vond het niet in het belang van het toernooi. Ik vind het ook niet echt een prettige gedachte dat de Franse tennisfederatie het extra geld dat ze verdient met de verkoop van zondagtickets belangrijker zou vinden dan de gezondheid van de spelers.”

    • Dirk Vandenberghe