Koel en buiig

Zelden heeft mei zo duidelijk twee verschillende gezichten getoond als dit jaar. De eerste helft verliep droog en zeer warm, de tweede helft nat en koel, maar de koelte was en is bij lange na niet voldoende om de warmte van de eerste helft teniet te doen. Mei als geheel zal als duidelijk ‘te warme’ maand in de klimaatboeken verdwijnen.

Dat neemt niet weg dat morgen en overmorgen gerust de kachel kan blijven branden, want de middagtemperatuur stokt morgen bij 12 à 13 graden en woensdag wordt het met 12 tot 15 graden nauwelijks warmer.

Op beide dagen waait er een matige tot krachtige noordwester. Morgen gaan er vrij veel buien vallen, maar breekt de zon ook af en toe door.

Woensdag neemt de buiigheid af. Vooral in een brede kuststrook zijn de droge perioden dan overheersend en breekt de zon vaker door dan dieper landinwaarts. Is het overdag fris, de nachten verlopen eveneens vrij koud.

Komende nacht kan het kwik hier en daar landinwaarts tot net onder de 5 graden dalen en vlak boven de grond daalt de temperatuur op sommige locaties tot aan het vriespunt. De nachten hierna verlopen wat minder koud. Donderdag neemt de noordwester wat in kracht af, maar voor de rest verandert er nog weinig.

Vrijdag en zaterdag stroomt er minder frisse lucht naar ons land, maar dat gaat wel gepaard met wolkenvelden en hier en daar wat motregen. Toch weet het kwik zaterdagmiddag lokaal aan de 20 graden te tippen. Wellicht wordt het met Pinksteren nog iets warmer.