Katharina Wagner werkt in Bayreuth

BERLIJN, 29 mei. Katharina Wagner (28), de achterkleindochter van Richard Wagner, maakt volgend jaar haar entree in het Wagner Festival in de Beierse stad Bayreuth, door de componist in 1876 in zijn eigen theater gesticht en ingewijd met de eerste complete productie van Der Ring des Nibelungen.

Katharina Wagner, die eerder opera`s regisseerde in een aantal theaters, zal een nieuwe enscenering maken van Die Meistersinger von Nürnberg. Daarmee lijkt Katharina Wagner definitief op weg de opvolgster te worden van haar vader Wolfgang Wagner, de 86-jarige festivalleider die voor het leven is benoemd. Katharina is een dochter uit zijn tweede huwelijk. Al jaren is er een heftige strijd in de Wagnerclan om de opvolging van Wolfgang Wagner. Daarvoor stelden Nike Wagner, de dochter van Wolfgangs broer Wieland, en Wolfgangs oudere dochter Eva Wagner-Pasquier zich kandidaat. Ook de Beierse regering heeft de afgelopen jaren via vertegenwoordigers in het bestuur van de Wagner Festspiele geprobeerd om Wolfgang Wagner te bewegen tot aftreden, maar dat is nooit gelukt. Katharina Wagner heeft inmiddels een eind gemaakt aan de samenwerking met haar vaste decorontwerper Alexander Dodge. De decors voor Die Meistersinger in Bayreuth zullen worden ontworpen door Tilo Steffens, Michaela Barth ontwerpt de kostuums.