Kans Dros Gouden Griffel

Het prentenboek Bijna jarig van Imme Dros dingt mee naar de Gouden Griffel 2006. Dros geldt als een van de beste kinderboekenschrijvers die nooit een Gouden Griffel wonnen.

Anders kanshebbers voor de Gouden Griffel van dit jaar zijn Big van Mireille Geus, Vos en Haas en de dief van Iek van Sylvia Vanden Heede en Mama! Waar heb jij het geluk gelaten? van Ted van Lieshout. De Stichting CPNB heeft vandaag gemeld dat deze vier boeken de Zilveren Griffels 2006 hebben gewonnen, naast drie vertaalde boeken: Hart van inkt van Cornelia Funke; Grimm in een vertaling van Ria van Hengel; en Mama, jij bent de liefste van Komako Sakai.

Voor Imme Dros is het de elfde keer dat zij een Zilveren Griffel wint; haar eerste was in 1988 voor Annetje Lie in het holst van de nacht. Voor het nu genomineerde Bijna jarig kreeg zij eerder dit jaar samen met illustrator Harrie Geelen de Woutertje Pieterseprijs. Een ander boek dat recent in de prijzen is gevallen is Grimm, waarvoor illustrator Charlotte Dematons een Zilveren Penseel kreeg.

De jury heeft dit jaar getobd met de leeftijdscategorieën. Hart van inkt is volgens de jury bestemd voor de leeftijdsgroep vanaf negen jaar, hoewel de uitgever de minimumleeftijd van twaalf aanhoudt. De dichtbundel Mama! Waar heb jij het geluk gelaten? is volgens de jury helemaal niet terug te voeren tot één leeftijdscategorie.