Jones hervindt langzaam haar oude vorm

Henk Stouwdam

Hengelo, 29 mei. - Marion Jones lachte haar tanden gisteren bloot nadat ze in Hengelo als winnares van de 100 meter over de finish was gekomen. Het voelde als vanouds; als in de tijd dat de oud-wereldkampioene en drievoudig olympisch kampioen vrijwel altijd won. Maar sinds haar naam hardnekkig in verband wordt gebracht met Balco, het Californische laboratorium dat de designer drug THG produceerde, viel de atlete ver terug in prestaties.

Maar Jones vecht terug. Ze wil haar blazoen zuiveren met mooie tijden. Maar pas dit jaar keert de glans een beetje terug. Voor haar persoonlijk betekende de overwinning bij de Fanny Blankers-Koen Games veel. En gelet op de kille weersomstandigheden kon Jones goed leven met haar tijd van 11,16 seconden.

Maar de prestatie had ook een treurig randje. Naast de Ethiopische langeafstandsloopster Meseret Defar, die de 5.000 meter in veruit de beste seizoenstijd (14.35,37) liep, leverde Jones een nog enigszins internationaal aansprekende prestatie van de door afzeggingen geteisterde enige Nederlandse Grand-Prixwedstrijd. Defar en Jones redden daarmee nog een beetje het gezicht van de FBK Games.

En dan te bedenken dat zowel Jones als Defar op de valreep was gecontracteerd. Met de Française Christine Arron, die vorig jaar in Helsinki derde werd bij de wereldkampioenschappen, en de Amerikaanse Allyson Felix, de wereldkampioene op de 200 meter, was de 100 meter aanvankelijk zo sterk bezet, dat een dure atlete als Jones overbodig was geworden. Maar Arron bleek niet tijdig te zijn hersteld van een hamstringblessure, zodat Jones alsnog werd verleid om naar Hengelo te komen.

Achteraf een goede zet, want drie dagen voor de wedstrijd meldde Felix zich ziek en devalueerde het sprintnummer bij de vrouwen tot een wedstrijd van Jones tegen de rest. Dat bleek ook uit de tijden, want met 11,16 was de Amerikaanse zeer dominant; de Britse Emma Ania werd op ruime afstand tweede in 11,59 en de Amerikaanse Angela Williams derde in 11,60. Het was de weerslag van een onevenwichtige bezetting.

Ellen van Langen, verantwoordelijk voor het deelnemersveld van de FBK Games, was achteraf maar wat blij dat ze op de valreep voor Jones had gekozen. Een gok omdat de atlete vorig jaar met veel ophef naar Hengelo was gehaald, maar zwaar tegenvallend presteerde.

Van Langen: „Enige weken geleden bij een wedstrijd in Mexico heb ik haar benaderd, omdat mij al duidelijk was dat Arron niet zou komen. Ik wist alleen niet hoe Jones er voorstond, omdat ze elf maanden niet had gelopen. Ik twijfelde sterk of ik haar voor of na de wedstrijd zou benaderen, omdat de prijs door een goede prestatie beïnvloed zou kunnen worden. Ik besloot voor de wedstrijd te onderhandelen en dat bleek achteraf een goede keus, want ze liep in Mexico met 11,06 een snelle tijd.”

Toen bleek ook dat ‘Hengelo’ enig krediet had opgebouwd bij Jones, die de aanmerkelijk kapitaalkrachtiger organisatie van Ostrava voor haar wedstrijd van vanavond teleurstelde. De sprintster was niet vergeten dat ze vorig jaar welkom was bij de FBK Games, terwijl de meeste organisatoren van Europese wedstrijden tot een boycot van de eens zo gelauwerde sprintster hadden opgeroepen. Hengelo negeerde dat verzoek, omdat Jones door de Balco-affaire weliswaar in verband werd gebracht met doping, maar zij in werkelijkheid nooit is betrapt.

Fedde Zwanenburg, de geplaagde directeur van de FBK Games, reageerde opgelucht op de prestatie van Jones. Hij had haar vooraf laten weten een betere prestatie dan vorig jaar van haar te verlangen. Destijds was hij blij met de publiciteit die ze genereerde, maar nu wilde hij waar voor zijn geld. „Nee, dat is geen 50.000 euro, zoals vorig jaar alom werd geschreven. Het is een aanzienlijk lager bedrag.”

Zwanenburg noemde achteraf Jones „een meerwaarde” voor de FBK Games. „Omdat zij een positieve vrouw is, die snapt hoe het werkt. Hoe kritisch de pers haar ook benadert, ze blijft netjes en verstandig reageren. Vele anderen zouden in haar plaats nukkig worden. En ze komt graag naar Hengelo, dat blijkt. Voor ons is dat goed, want hoe ze ook presteert, publicitair is Jones altijd interessant.”

En Jones, wat vond zij van haar prestaties in Hengelo? Ze was redelijk tevreden, hoewel het slechte weer haar belette een snellere tijd te lopen. Kort voor de start leende ze nog een jas van een toeschouwers om te voorkomen dat ze verkleumd aan de race moest beginnen. „Technisch was het een goede race, die me veel vertrouwen geeft voor de Amerikaanse kampioenschappen, waar ik me weer wil laten zien. Ook op de 200 meter trouwens. Nee, niet bij het verspringen, dat wordt te veel.”

    • Henk Stouwdam