Ivan Basso, de onaantastbare

Wielrenner Ivan Basso was ook in het slotweekend van de Giro een klasse apart.

Ploegleider Riis speelt een cruciale rol in het succes.

In Milaan, waar na drie weken een einde kwam aan de Ronde van Italië, trok Ivan Basso gisteren voor de laatste keer de roze leiderstrui aan. Foto AFP Giro d'Italia winner, Italy's Ivan Basso, puts on his pink jersey on the podium of 21th and final stage of Giro D'Italia cycling tour from Museo del Ghisallo to Milan, 28 May 2006. AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE AFP

Hij schudde iedereen van zich af, in een etappe over mythische bergen als Gavia en Mortirolo. Hield op de streep een foto van zijn pas geboren zoon omhoog. In de voorlaatste rit liet Ivan Basso nogmaals zien dat hij in de 89ste Ronde van Italië een klasse apart was. De 28-jarige Italiaan won vier ritten (inclusief ploegentijdrit), reed twee weken in de leiderstrui en kwam geen moment in de problemen. Voorsprong in het eindklassement? Ruim negen minuten op nummer twee José Enrique Gutierrez, twaalf op Gilberto Simoni. De rest op meer dan achttien minuten. De kopman van CSC maakte het verschil vooral bergop. À la Lance Armstrong sloeg hij direct toe in de eerste bergetappe. In de tijdritten won hij op z’n concurrenten. De loodzware slotweek stond in het teken van verdeel en heers.

Basso had zijn eerste eindzege in een grote ronde gepland als een militaire operatie. Hij trok naar Boston, om aan het Massachusetts Institute of Technology zijn houding op de fiets te perfectioneren. Tijdens het traditionele survivalkamp van zijn ploeg CSC in de winter werkte hij aan zijn positie als leider van de groep. Hij deed zwemoefeningen om zijn rug- en buikspieren sterker te maken. Hij verkende alle cruciale beklimmingen. Vijf keer fietste hij de finale van de zware bergetappe naar de San Pellegrino. Hij trainde bergop achter de motor van ploegleider Bjarne Riis.

De Deense oud-Tourwinnaar is een cruciale factor in het succes. Sinds zijn vertrek naar CSC in 2004 is Basso spectaculair verbeterd. Hij won dat jaar een bergrit in de Tour en eindigde als derde in het eindklassement. Vorig jaar was hij tweede. Riis maakte van Basso een winnaar, vooral door zijn oog voor details. Als een van de weinigen zag hij Basso deze Giro een foutje maken. Bovenop de Colle San Carlo vergat de leider een regenjasje aan te trekken. Riis wees fijntjes op vorig jaar, toen Basso door maagproblemen in de laatste dagen de Giro verloor. Maar zelfs de Deense perfectionist kon uiteindelijk niet anders dan jubelen over de manier waarop zijn kopman de eindzege greep. „Deze Basso had Lance Armstrong aangekund”, concludeerde hij na de etappe naar de Monte Bondone.

    • Maarten Scholten