Hillary furieus op klimmer

De gehandicapte avonturier Mark Inglis (47) hoopte op glorie, nadat hij twee weken geleden de top van Mount Everest had bereikt. Bij thuiskomst wachtte de Nieuw-Zeelander echter de toorn van het geweten van de natie. De 86-jarige Sir Edmund Hillary, in 1953 de eerste bedwinger van de hoogste berg ter wereld, nam het Inglis zeer kwalijk dat hij een stervende Britse soloklimmer 300 meter onder de top was gepasseerd, zonder hem bij te staan.

Hillary: „Het maakt me niet uit of hij van een andere groep was, of hij Zwitser was of van Timboektoe, hij was een mens. In mijn expeditie zouden we nooit een man alleen onder een rotsblok hebben achtergelaten om dood te gaan.”

Hij reageerde furieus op Inglis’ excuus dat de 34-jarige David Sharp slecht uitgerust was en „praktisch dood” was. Inglis klom in een groep van veertig en leden van zijn team hadden Sharp zuurstof gegeven, voordat ze het besluit namen de top te bereiken. In Nieuw-Zeeland wordt Inglis echter verantwoordelijk gehouden voor de beslissing.

Voor Inglis zijn Hillary’s uitspraken een ramp. Hij verloor 24 jaar geleden zijn onderbenen na een mislukte poging Mount Cook, de hoogste berg in Nieuw-Zeeland, te bedwingen. Met zijn compagnon kwam hij toen in een sneeuwstorm terecht. Ze schuilden twee weken lang in een zelfgemaakte sneeuwhut voordat zij werden gered. Hun onderbenen moesten worden afgezet.

Sindsdien is Inglis een nationale beroemdheid. Hij is ook de eerste klimmer met kunstbenen die de Everest bedwong. Die prestatie zou goed moeten zijn om zijn marktwaarde als spreker aanzienlijk op te krikken. Spreekbeurten waren voor Inglis een belangrijke bron van inkomsten.

    • Hans van Kregten