Geen Nivea uit Almere

Er rollen vandaag geen potjes Nivea van de band in Almere. Het personeel van de vestiging daar van Nivea-maker Beiersdorf heeft vanochtend het werk stilgelegd uit protest tegen een reorganisatie waardoor 170 van de 240 banen dreigen te verdwijnen.

Het farmacieconcern Beiersdorf wil de productie en logistiek overplaatsen naar Duitsland. Alleen de verkoopafdeling en ondersteunende afdelingen, zoals ICT, blijven met zeventig mensen achter in Almere.

Vakbond FNV Bondgenoten noemt de reorganisatie overbodig. „Het bedrijf maakt winst en behaalt zijn doelstellingen. De reorganisatie is alleen bedoeld om nóg meer winst te maken”, zegt bestuurster Lidy Zwezerijnen van de vakbond.

Beiersdorf noemt de voorgenomen sluiting van de twee afdelingen in Almere noodzakelijk „om de Europese concurrentiepositie van Beiersdorf te versterken”.

De directie heeft niet gereageerd op het ultimatum van de bond dat gisterenmiddag afliep. FNV Bondgenoten wil dat Beiersdorf het alternatieve plan van de ondernemingsraad overneemt. Daarin wordt de productieafdeling niet gesloten, waardoor ruim 100 van de 170 bedreigde arbeidsplaatsen behouden blijven.

Naast bijstelling van de reorganisatie eist de vakbond een beter sociaal plan voor de mensen die eruit moeten. Zo moeten 55-plussers met pensioen kunnen. Het is de eerste keer dat het personeel van Beiersdorf, dat ook de 8x4 deodorant, Hansaplast en Labello maakt, het werk in een formele staking neerlegt. Bij de aankondiging van de reorganisatie was er al een werkonderbreking.