‘Franglais’: Engels met een zwoel accent

Actrice Jane Birkin werd vooral bekend als zangeres van Je t’aime... moi non plus.

Bijna veertig jaar na dato verschijnt van haar een nieuwe cd, ‘Fictions’.

Jane Birkin AFP Photo British singer Jane Birkin poses for photo during an interview with AFP after her concert at a Tokyo hotel, 08 February 2004. Birkin arrived here as a part of her Asian tour. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO AFP

Actrice en zangeres Jane Birkin, sinds 1969 bekend als de partner van Serge Gainsbourg in het zwoele duet Je t’ aime… moi non plus, vond nieuwe inspiratie in haar geboorteland Engeland. Haar nieuwe cd Fictions, een titel die zich zowel op zijn Engels als op zijn Frans laat uitspreken, is Birkins eerste bijna volledig Engelstalige album. Of liever Franglais, want na bijna veertig jaar in Parijs zingt ze met een zwoel, verleidelijk accent.

Jane Birkin genoot al een zekere reputatie door haar naaktscene in Michelangelo Antonioni’s Blow-up, toen ze in 1969 werd gecast voor een rol in de Franse speelfilm Slogan. Op de set trof ze de componist van de filmmuziek, Serge Gainsbourg, die het themanummer al klaar had. Je t’aime… moi non plus had hij in eerste instantie gezongen met Brigitte Bardot, maar hun relatie liep stuk en Bardots managers vonden het niet zo’n goed idee dat hun steractrice de hitparade zou gaan halen met een scabreus hijgnummer. Gainsbourg nam het lied opnieuw op met Birkin, die intussen zijn nieuwe vriendin was geworden. Over de opnamesessie doen wilde verhalen de ronde: ze zouden allebei naakt zijn geweest en Birkins orgastische zuchten was niet fake.

Je t’aime… moi non plus werd een wereldhit, verboden door het Vaticaan en soms gesierd met een blootfoto van Birkin. Zij verbrak haar huwelijk met componist John Barry en trouwde met Gainsbourg, die haar zangcarrière stimuleerde. Hoewel ze bleef acteren in films als Cannabis en Les Diablesses, werd ze in haar nieuwe thuisland Frankrijk vooral bekend als zangeres van Gainsbourg-liederen als La décadanse en 69 année érotique.

Ook na hun scheiding en de door bijna heel Frankrijk betreurde dood van Serge Gainsbourg in 1991, bleef Jane Birkin zijn composities zingen. Pas met het songmateriaal van het nieuwe album Fictions maakt ze zich voor het eerst geheel los van Gainsbourg. Ze zingt liedjes van Kate Bush en Neil Young, Rufus Wainwright en The Magic Numbers en Beth Gibbons van Portishead.

Intussen leeft de legende van Serge Gainsbourg voort op het tribute-album Monsieur Gainsbourg Revisited met Engelstalige bewerkingen van zijn succesnummers. Rockgroep Franz Ferdinand haalde Jane Birkin naar de studio voor het duet Sorry angel, met een prachtig contrast tussen Jane’s fragiele Franglais en het Schotse rockgeweld.

    • Jan Vollaard