Documentaire over film toch gemaakt

De achtdelige documentaireserie Allemaal film, over de naoorlogse geschiedenis van de Nederlandse film, gaat toch door. Eerder verkeerde het project in gevaar, omdat de publieke omroep geen tv-zendtijd beschikbaar wilde stellen. Nu heeft Hilversum alsnog beloofd dat er volgend najaar „een goed uitzendtijdstip” zal worden gevonden.

Allemaal film is een initiatief van de VandenEnde Foundation, die met 1,3 miljoen euro het grootste deel van de productie betaalt. „De toezegging dat er dan een goed tijdstip voor de serie komt, geeft ons voorlopig genoeg vertrouwen om met de productie door te gaan”, zegt directeur Ryclef Rienstra van de Foundation.

De serie is een vervolg op de dertiendelige reeks Allemaal theater, die in september 2004 werd uitgezonden. Ook dit nieuwe project wordt uitgevoerd door de productiemaatschappij IdtV, met Ireen van Ditshuyzen als eindredacteur.

Binnenkort beginnen de regisseurs Leo de Boer, Noud Holtman en Hans Pool met de opnamen waarin onder meer aandacht wordt besteed aan de Nederlandse documentairetraditie in de jaren vijftig, de nieuwe filmersgeneratie van de jaren zestig, de kassuccessen van de jaren zeventig, de invloed van de televisie op de film, het artistieke succes van de animatiefilms en „de weerbarstige verhouding” tussen de Nederlandse film en het publiek.

De AVRO wil de serie graag uitzenden, maar kon komend seizoen aanvankelijk alleen zendtijd krijgen op de zondagavond tussen 7 en 8 uur, waar in het nieuwe programmaschema een uur is ingeruimd voor kunstdocumentaires. Dat uur moet echter vanaf dit najaar ook al worden gedeeld door de rubrieken Close Up (AVRO) en Het uur van de wolf (NPS), die tot dusver elk hun eigen wekelijkse uur hebben. De AVRO voelde er niets voor om komend voorjaar ook nog eens acht weken lang een uur van de gehalveerde Close Up-zendtijd af te staan voor Allemaal film. Na de zomer van 2007 wordt het schema echter opnieuw veranderd.

    • Henk van Gelder