De schoonheidsspecialiste

Jonge Jakartanen vertellen over hun alledaagse sores en de toekomst. Vandaag schoonheidsspecialiste Saidah.

Saidah Foto Ahmad deNy Salman INDONESIA, JAKARTA - APRIL 12, 2006 Mrs. Saidah (28 years old) poses for a portrait at her working place the Health & Beaty Salon in Kemang area, South Jakarta. She marries Nurdin a National Security guard and has a son Adrian (3 years old). PHOTO by deNy/JiwaFoto Salman, Ahmad "deNy"

Saidah (28) werkt in een schoonheidssalon en ze kan alles: masseren, manicuren, pedicuren, knippen, huidverzorging. Het is een nette salon met veel wellness. Ze heeft twee bazen – een artsenechtpaar – die het erbij doen. Schoonheidssalons en massage zijn in Azië wat de kuuroorden in Midden-Europa waren: integraal onderdeel van het dagelijks leven en werkplaats voor miljoenen.

Saidah doet dit werk nu al tien jaar en ze kan zich niet voorstellen ooit iets anders te doen. Nou ja, als ze de loterij wint, wil ze wel een huis op Bali en een paspoort.

Ze is getrouwd en heeft een zoon van drie en „daar blijft het ook bij, want kinderen zijn duur”. Ze is geboren en getogen in Jakarta en zet met haar man een piepklein stapje op de sociale ladder. Dat zit zo: haar vader is een huisknecht, maar bij een goedgeefse familie en hij heeft een lapje grond bij elkaar kunnen sparen voor Saidah en haar man. En daarop hebben zij een huisje – twee kamers – gebouwd. Dat hebben ze schuldenvrij.

Haar man is bewaker – de ene week overdag, de andere ’s nachts en verdient zo’n 80 euro per maand. Zij haalt net de 70 euro. En ze sparen, want hun zoontje moet straks naar een Plus school – dat is een lagere school met een stevige ouderbijdrage in ruil waarvoor de kinderen ook fatsoenlijk leren lezen, schrijven en rekenen. „Met ons geld halen we dat voor één kind, maar niet voor twee.” Ze betreurt het niet en vindt haar redenering verantwoord, en dat is het ook.

Twee keer per jaar gaan ze met vakantie – een week naar de kust op West-Java, met de trein en de bus. Op zondag wast ze en strijkt ze thuis en kletst met haar zussen, die in de buurt wonen. Haar favoriete televisieprogramma is Insert – een populaire roddelrubriek. „Onze hele familie is dol op gossip.” En ze heeft geluk, want de televisie wordt op dit terrein steeds beter.

Ze werkt zes dagen per week in de schoonheidssalon. Van 10 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. Haar man haalt en brengt haar op de brommer of anders neemt ze een brommer-taxi (35 eurocent). Gemiddeld heeft ze vijf klanten per dag – de helft van de dag zit ze dus te wachten en met haar collega’s te kletsen, meest vrouwen in stijve roze werkkleding.

In half Azië gaat schoonheid met masseren gepaard: de kapper masseert de nek, de pedicure de voeten. Ze heeft dus krachtige vingers.

Saidah en haar man zijn moslims van de gemakkelijke soort. De helft van haar klanten zijn mannen, maar dat zegt ze toch liever niet tegen haar echtgenoot. Hij denkt al tien jaar lang dat ze alleen vrouwen behandelt.

Of dat niet lastig is?

Een leugentje om bestwil is nooit lastig, zo laat zich haar antwoord het beste samenvatten.

Dit is de derde aflevering van een serie.

    • Ben Knapen