CRÈME CHAMPENOISE

6 eieren2 eetl. maïzena100 g poedersuiker350 ml droge witte wijn uit de Champagnestreek1 citroen

Schrijver Salman Rushdie verdiende toen hij nog niet wereldberoemd was zijn geld met het schrijven van reclameteksten.

In 1979 verzon hij voor de Britse Milk Marketing Board een verkoopbevorderende kreet voor de verse cream cakes. Die waren naughty but nice!

Hetzelfde geldt voor de crème champenoise. Dit nagerecht voor vier personen kan enkele uren voordat het wordt opgegeten worden klaargemaakt.

Bereiding: pers de citroen uit. Rasp een deel van de schil. Voor het gerecht zijn 2 theelepels geraspte citroenschil nodig. Splits de eieren. Klop met een handmixer eerst twee eidooiers en de maïzena glad. Voeg de overgebleven dooiers, twee eetlepels suiker, het gezeefde citroensap en de geraspte schil toe en klop tot een schuimig mengsel. Klop met goed schoongemaakte gardes de eiwitten, bij voorkeur in een koperen kom, stijf. Klop de rest van de suiker bij beetjes tegelijk door de eiwitten.

Giet de wijn, bijvoorbeeld een Blanc de Blancs, in een steel- of sauspan. Plaats deze pan op een andere pan met een bodempje water. Breng dit water aan de kook. Klop met een garde nu bij beetjes tegelijk de schuimige eidooiers door de warme wijn. Blijf net zolang – au bain marie – kloppen tot wijn en dooiers één lobbig en luchtig geheel zijn geworden. Laat deze crème even iets afkoelen en spatel dan de eiwitten erdoor.

Schep de crème champenoise in één schaal of in aan aantal kleinere elegante glazen. Dek de crème af met aluminium- of huishoudfolie en laat minstens een uur op een koele plaats staan.

Serveer bij de crème een amandelkrul of cigarette Russe en een glas demi-sec of zoete (doux) champagne.

Anne Scheepmaker

Morgen: Gemakstaart

    • Anne Scheepmaker