Cacaoboter, olie en hóp: je eigen lippenbalsem

Zelf lippenbalsem, shampoo en handzeep maken is dierproefvrij.

En het mengen van de oliën, cacaoboter en bijenwas is ook nog heel leuk.

Mandeor, cosmetica Amersfoort, 22-05-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Doe een beetje bijenwas, wat cacaoboter en een scheutje amandelolie in een maatbeker. Verwarm het geheel ‘au bain marie’ (maatbeker van glas in heet water zetten) en roer het geheel door elkaar tot het gesmolten is. Druppel vervolgens wat essentiële oliën – sinaasappel, honing en vanille – bij het mengsel. Weer even roeren. Af laten koelen. Het resultaat: lippenbalsem.

Muriel ten Haken (30) wrijft met haar vinger over het inmiddels geel gekleurde spul en smeert het op haar lippen. „Heerlijk”, zegt ze. „Puur natuur, geen conserveringsmiddelen en dierproefvrij.” Samen met haar zus Chantal (35) runt ze aan huis de adviespraktijk ‘Mandeor’ in Amersfoort. Daar geven zij natuurlijke therapieën voor mens en dier. Sinds kort organiseren ze ook workshops waar mensen natuurlijke verzorgingsproducten kunnen maken. Lippenbalsem, gezichtscrème, shampoo, bodymilk, handzeep of bijvoorbeeld deodorant.

In de huiskamer van Muriel staan op tafel alle benodigdheden om de smeersels te maken. Bekertjes, potjes, staafjes, een kookplaat en de oliën. Laatst zat het hele huis vol met secretaresses. „Die maakten dag- en nachtcrème”, vertelt Chantal. Het waren geen zweverige types. „Gewoon een stel nuchtere dames.” Want natuurlijke verzorgingsproducten zijn niet per se voor geitenwollen sokkenfiguren, maar voor iedereen. „Zelf verzorgingsproducten maken is het helemaal”, aldus Chantal.

Dat komt volgens Muriel (student natuurgeneeskundige therapieën voor dieren) omdat veel mensen last hebben van allergieën en andere huidklachten. De geïrriteerde huid wordt veroorzaakt door conserveringsmiddelen en andere chemische ingrediënten, weet Chantal (bijna klaar met de studie alternatieve psychotherapie).

„De essentiële oliën in onze spullen hebben een heilzame werking”, zegt Muriel. Tijdens de workshops leren de deelnemers dan ook niet alleen smeersels maken maar ook wat de effecten van de oliën zijn. Muriel pakt een doos met tientallen flacons. „De honingolie is goed tegen een geïrriteerde huid en slecht helende wonden. Maar je moet het weer niet gebruiken als je allergisch bent voor de stof propolis.” Ze zoekt vervolgens naar kruizemunt. „Die geeft verlichting bij jeuk of uitslag.” Haar favoriet is sinaasappel, vooral aan te raden bij een ruwe en gebarsten huid. Maar dat moet je niet gebruiken als je langere tijd in de zon gaat zitten. „Sinaasappel is fototoxisch”, zegt Muriel. „Als er veel zonlicht op komt, kan dat blaren veroorzaken.”

Onder de merendeels vrouwelijke cursisten is lippenbalsem erg populair. Chantal weet wel hoe dat komt. De meeste mensen gebruiken balsems die verslavend werken. „Je moet het er op blijven smeren omdat je lippen van het spul steeds droger worden. Het ontrekt vocht uit je lippen”, legt Chantal uit. „Met onze balsem heb je daar geen last van.”

Naast de lippenbalsems zijn de zussen zelf helemaal weg van calendulabalsem. „Ook simpel te maken en goed te gebruiken voor schaafwonden, snijwonden en huidaandoeningen.” Muriel en Chantal fabriceren geregeld de verschillende verzorgingsmiddeltjes. Die verkopen ze dan voor kleine bedragen via internet.

Maar de meeste inkomsten haalt het duo uit de consulten die ze via hun adviesbureau geven. Chantal richt zich met diverse cursussen op mensen met psychische problemen, zoals eetstoornissen, fobieën of een negatief zelfbeeld.

Muriel doet aan telepathie met dieren en geeft magneetveldtherapie aan paarden en honden (laatst zelfs ook aan een koe met een heupblessure). Bovendien oefent ze bachbloesemtherapie en aromatherapie uit.

De natuurlijke verzorgingsproducten gebruikt Muriel bij haar adviezen. Zo kan ze bijvoorbeeld shampoo maken voor een hond met huidproblemen. Of een massageolie met heilzame werking voor een paard dat last heeft van zijn benen. Muriel: „Onze middelen zijn er voor om mens en dier op een natuurlijke manier in balans te brengen én te verzorgen.”

Alles over het adviesbureau en de verzorgingsmiddelen vind je op www.mandeor.nl

    • Juliette Vasterman