Basketbalzaakje met een kwade reuk

Een consortium uit Italië bood basketbalclub Polynorm Giants veel geld aan in ruil voor publiciteit. „De zaak was niet koosjer.”

In de zomer van 2005 werd basketbalclub Polynorm Giants uit Bergen op Zoom benaderd door een consortium uit Italië dat veel geld in de club wilde steken. Voorzitter Rick Mijnsbergen van de eredivisieclub sloeg het aanbod af. Hij vermoedde dat „het zaakje niet koosjer was”.

Waarom kreeg u die indruk?

„Omdat mijn contactpersoon schermde met namen van bekende mensen uit de Nederlandse zakenwereld. Die mensen zouden hem kennen en steunen. Nou, ik heb hen stuk voor stuk gebeld, maar er bleek niets van het verhaal te kloppen. Dat zei mij genoeg.”

Toch bent u naar Italië gereisd voor een gesprek.

„Ja, want mijn contactpersoon had zich ook laten ontvallen dat hij voetbalclub RBC had benaderd. Nu ken ik de voorzitter van die club (Jan Pollemans, red.) toevallig goed, en ik heb meteen contact met hem gezocht. We besloten elkaar alles te vertellen wat we wisten, één lijn te trekken en het zaakje tot op de bodem uit te zoeken.”

Welk voorstel kwam ter tafel?

„Er werd ons een groot bedrag – hoeveel laat ik even in het midden – voor de neus gehouden. In ruil daarvoor wilde het consortium meer naamsbekendheid.”

Volgens RBC-voorzitter Pollemans wilde het consortium zijn club gebruiken om geld wit te wassen.

„Daar heb ik geen bewijzen voor. Maar zeker is dat het niet goed voelde. Na ruggespraak met de overige bestuursleden, heb ik het contact meteen afgekapt.”

Waarom stapte u niet naar de politie?

„Toen speelden er geen omkoopzaken. En wat kon ik melden? Er waren geen onheuse voorstellen gedaan.”

Heeft u dit eerder meegemaakt?

„Nee. En ik hoop het ook nooit meer mee te maken.”