Bankzitter Kuijt maakt zich geen zorgen

Dirk Kuijt is niet gewend om in De Kuip op de bank plaats te moeten nemen.

De spits van Feyenoord is ervan overtuigd dat hij zijn plek terug gaat verdienen.

Dirk Kuijt is de afgelopen twee jaar onder bondscoach Marco van Basten steeds een vaste waarde geweest. De 25-jarige aanvaller van Feyenoord groeide tijdens de kwalificatiereeks uit tot de nieuwe rechtsbuiten van Oranje. Maar nu het WK in aantocht is, dreigt Kuijt alsnog bankzitter te worden. Zaterdagavond moest hij als reserve toekijken hoe Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Robin van Persie tegen Kameroen de aanval van het Nederlands elftal vormden. Pas een kwartier voor het einde kwam Kuijt in De Kuip het veld in voor de moegestreden Van Nistelrooy. „Tja, het is weer even wat anders. Ik ben in dit stadion niet gewend om op de bank te zitten. Maar op dit moment maak ik me geen zorgen. Het is zaak dat ik er over twee weken sta”, stelde Kuijt na zijn zeventiende interland.

Op de vierde dag van het trainingskamp in het Zwitserse Lausanne kreeg Van Persie vorige week ineens een oranje hesje in handen gedrukt van de bondscoach, een teken dat hij bij de eerste elf hoort. De linksbenige aanvaller van Arsenal greep de kans met beide handen aan en behield ook in de eerste van drie oefenduels zijn status van basisspeler. Nadat zijn eerste actie was mislukt, speelde Van Persie vooral in het eerste half uur zijn tegenstander Tomithee Atouba bij vlagen zoek. Daarna viel hij net als de rest van Oranje ver terug. „Ik ben wel tevreden over mijn spel. Al heb ik wel te veel onnodige overtredingen gemaakt. Daar moet ik aan werken”, zei Van Persie in de catacomben van De Kuip. „Het blijft mooi om hier te spelen. Dit blijft toch mijn stadion. Hier ken ik elke meter gras. Ik was wel verrast dat ik de voorkeur kreeg boven Kuijt. Hij is bij Feyenoord toch uitgegroeid tot een icoon.”

De centrumspits van Feyenoord kreeg applaus van het publiek toen hij zich aan het begin van de tweede helft mocht warmlopen. Toch moest de nummer zeven van Oranje tot de 75ste minuut wachten. In het laatste kwartier kreeg Kuijt slechts een paar keer de bal. Zijn invalbeurt was onopvallend. Desondanks stelde de voetballer uit Katwijk niet jaloers te zijn op Van Persie. „Nee, ik vind het leuk voor Robin dat hij nu mag spelen. Ik word alleen maar beter van concurrentie. Maar als ik de volgende keer weer een kans krijg, zal ik die moeten pakken. Ik ben wel een speler die overal en altijd wil voetballen. Waar ik kom te spelen maakt me echt niet zoveel uit. Ik kan op iedere positie voorin uit de voeten.”

De komende weken hoopt Kuijt zijn basisplaats terug te verdienen. „Natuurlijk knaagt dit wel aan me, maar ik heb me in het verleden wel vaker ergens moeten bewijzen”, stelde de voetballer die voor Feyenoord bij FC Utrecht en Quick Boys speelde. „Het is me steeds overal gelukt. Ik vertrouw erop dat het bij Oranje ook goed komt met mij.”

    • Koen Greven