Amokmaker steekt in wilde weg

Een dronken zestienjarige jongen heeft afgelopen weekeinde tijdens een drukbezocht feest ter gelegenheid van de opening van het nieuwe centraal station in Berlijn ruim twintig mensen met een mes gestoken. Zes mensen raakten zwaar gewond. De aanval heeft twaalf dagen voor het WK voetbal opnieuw een debat aangewakkerd over veiligheid en alcoholmisbruik tijdens het massale evenement.

De jongen stak willekeurige voorbijgangers met een mes in de rug, anderen ranselde hij af. Er vielen in totaal 36 gewonden. Een van de eerste slachtoffers was met hiv geïnfecteerd, waardoor alle slachtoffers met hiv-remmende medicijnen behandeld moesten worden. Na een kwartier werd de jongen, die al eerder met de politie in aanraking was geweest, gearresteerd. Over het motief tast de politie nog in het duister.

Het incident wierp de vraag op in hoeverre de veiligheid van de honderdduizenden bezoekers aan WK-evenementen gegarandeerd kan worden. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) zijn de veiligheidsmaatregelen rond het WK „zo grondig, alomvattend en zorgvuldig” als nooit tevoren, maar bestaat bij grote evenementen altijd een veiligheidsrisico.

Politici maken zich vooral zorgen over de beveiliging van de talloze feesten die tijdens het WK in vrijwel alle grote steden georganiseerd worden. Terwijl bezoekers van voetbalstadions aan een zorgvuldige controle worden onderworpen en geregistreerd worden omdat de kaartjes op naam staan, zijn de festivalterreinen in principe vrij toegankelijk. De politievakbond heeft nu geëist dat ook bezoekers van festivalterreinen gecontroleerd worden op het bezit van wapens. In WK-steden zal de politie snel ingrijpen bij overdadige alcoholconsumptie.