Alonso wint in Monaco, Schumacher verguisd

De Spanjaard Fernando Alonso won gisteren de Grote Prijs van Monaco, maar voor de meeste ophef in het prinsdom zorgde Michael Schumacher. De Duitse Ferrari-coureur verzekerde zich zaterdag van pole-position, maar op een zeer dubieuze manier. Terwijl Alonso in zijn laatste ‘vliegende’ ronde met zijn Renault op weg was naar de snelste tijd in de kwalificatietraining, blokkeerde Schumacher, die toen nog de snelste tijd had, ter hoogte van een van de laatste bochten (Rascasse) de weg. En dat kostte Alonso kostbare tijd. Schumacher hield vol dat hij een stuurfout had gemaakt, maar de racestewards achtten opzet in het spel. Zaterdagavond laat maakten ze bekend dat Schumacher zijn ‘pole’ ontnomen was, en in de race achteraan moest starten. „Het goedkoopste en smerigste wat ik ooit in de Formule 1 heb gezien”, brieste de Finse oud-wereldkampioen Keke Rosberg, vader van F1-coureur Nico Rosberg. „Het was het minste wat ze konden doen”, zei de Schotse drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart over de straf die de stewards Schumacher gaven. De coureur speelde de vermoorde onschuld, en hield vol niet met opzet te hebben gehandeld. Flavio Briatore, teambaas bij Renault, maakte hem uit voor leugenaar. „Hij parkeerde z’n auto daar gewoon.”

Volgens de racestewards had Schumacher op verscheidene punten de regels overtreden. Uit de gegevens zou gebleken zijn dat de Duitser in Rascasse veel harder dan normaal had geremd, terwijl daar geen reden voor was. Daarom was de wedstrijdleiding ervan overtuigd dat sprake was van opzet. En zo kwam Alonso alsnog op pole-position.

Schumachers poging om Ayrton Senna’s record van zes overwinningen in Monaco te evenaren ging daarmee de mist in. Vanuit 22ste positie slaagde hij er toch nog in om vijfde te worden. Op het podium bij prins Albert van Monaco behalve winnaar Alonso ook nummer twee Juan Pablo Montoya (McLaren Mercedes) en David Coulthard (Red Bull). De Nederlander Christijan Albers (Midland F1) werd twaalfde. In totaal reden zeventien coureurs de race uit.

Schumacher won in 2001 voor het laatst in Monaco. Er was toen sprake van een dubbel: zijn toenmalige teamgenoot Rubens Barrichello werd tweede. Gisteren was bij de start sprake van de omgekeerde wereld. Beide Ferrari’s, die van Schumacher en zijn Braziliaanse teamgenoot Felipe Massa, stonden op respectievelijk de laatste en de voorlaatste plaats. In Monaco bouwde Alonso zijn voorsprong op nummer twee Schumacher in de WK-stand uit. De Spanjaard heeft 64 punten, de Duitser 43.