Al snel vloeien bij Oranje krachten weg

Het positiespel van Oranje moet beter, vindt bondscoach Van Basten.

Van der Vaart wordt in oefeninterland tegen Kameroen nog rust gegund.

De eerste keus van bondscoach Marco van Basten, zaterdagavondin De Kuip. Staand, van links naar rechts: Van der Sar, Van Nistelrooy, Mathijsen, Cocu, Kromkamp en Ooijer. Gehurkt, van links naar rechts: Van Bronckhorst, Sneijder, Robben, Van Bommel en Van Persie. (Foto AP) Help Print Manage Group Collections Page list: [NN 10] 29/05/2006 Grouped pictures: Dutch soccer team pose for photographers before the start of their friendly soccer match between The Netherlands and Cameroon in De Kuip stadium in Rotterdam, The Netherlands, Saturday May 27, 2006. Front row from left to right: Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Mark van Bommel and Robin van Persie. Back row, from left to right: Edwin van der Sar, Ruud van Nistelrooy, Joris Mathijsen, Phillip Cocu, Jan Kromkamp and Andre Ooijer. The Netherlands will play against Argentina, Ivory Coast and Serbia and Montenegro in Group C during the upcoming soccer World Cup in Germany. (AP Photo/Bas Czerwinski)
De eerste keus van bondscoach Marco van Basten, zaterdagavondin De Kuip. Staand, van links naar rechts: Van der Sar, Van Nistelrooy, Mathijsen, Cocu, Kromkamp en Ooijer. Gehurkt, van links naar rechts: Van Bronckhorst, Sneijder, Robben, Van Bommel en Van Persie. (Foto AP) Help Print Manage Group Collections Page list: [NN 10] 29/05/2006 Grouped pictures: Dutch soccer team pose for photographers before the start of their friendly soccer match between The Netherlands and Cameroon in De Kuip stadium in Rotterdam, The Netherlands, Saturday May 27, 2006. Front row from left to right: Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Mark van Bommel and Robin van Persie. Back row, from left to right: Edwin van der Sar, Ruud van Nistelrooy, Joris Mathijsen, Phillip Cocu, Jan Kromkamp and Andre Ooijer. The Netherlands will play against Argentina, Ivory Coast and Serbia and Montenegro in Group C during the upcoming soccer World Cup in Germany. (AP Photo/Bas Czerwinski) Associated Press

Een half uur etaleerde het Nederlands elftal zaterdagavond in de oefenwedstrijd tegen Kameroen (1-0) de vorm die nodig zal zijn om op het WK een goed figuur te slaan. Daarna vloeiden de krachten weg en ontaardde het spel van Oranje in machteloosheid en wanorde. Slechts bij vlagen was in het resterende uur nog oogstrelend voetbal te zien.

Dat waren de feiten waarmee bondscoach Marco van Basten het moest doen en hij kon er in deze fase van de aanloop naar het WK niet ontevreden over zijn. „We weten nu hoe het moet én kan”, zei hij terugkijkend op het duel dat een bescheiden zege opleverde. „We hebben een half uur lang de tegenstander onze wil opgelegd.” Maar hij besefte ook dat het „positiespel echt beter moet”. En dat er nog „genoeg is om aan te werken”.

Positief was verder het spel van Robin van Persie, die de kans om zich te manifesteren als rechtsbuiten met beide handen aangreep. Onder invloed van zijn creatieve ingevingen kwam Oranje een paar keer gevaarlijk voor het doel van de ‘Ontembare Leeuwen’, die voor het eerst sinds 1990 op het WK zullen ontbreken.

Zelfs sterspeler Arjen Robben stond op de linkerkant wat in de schaduw van de Rotterdammer, die het de afgelopen weken rustig aan heeft kunnen doen. Op eigen verzoek kreeg Van Persie extra vrije dagen van Van Basten, en daar profiteert hij nu van.

Bij de winnende treffer was Van Persie niet betrokken. Een verre pass van Phillip Cocu werd in het strafschopgebied teruggekopt door centrale verdediger André Ooijer, waarna Ruud van Nistelrooy met een simpele schuiver alvast aan zijn zelfvertrouwen kon werken. De rol van Ooijer was opmerkelijk. Als de PSV’er vaker zo diep kan penetreren bij het vijandelijke doelgebied begint Oranje weer elementen van het totaalvoetbal van 1974 terug krijgen in zijn spel.

Van een structurele aanpak in dit opzicht is nog geen sprake. En de vergelijking met de ploeg die toen dankzij coach Rinus Michels en sterspeler Johan Cruijff een noviteit introduceerde gaat nog volledig mank. Oranje kon in de tweede helft de bal niet lang genoeg vasthouden. Toen de vermoeidheid als gevolg van een stevige trainingsweek toesloeg, had het team niet de intelligentie en kwaliteit om op eigen helft te temporiseren. Na rust kreeg het Nederlands elftal nog maar één kans en daarvoor moesten de bijna vijftigduizend toeschouwers wachten tot de 94ste minuut. Van Persie, ook in de eerste helft een keer vrij voor de keeper, had toen de marge nog kunnen vergroten.

Op het middenveld ontbrak Rafael van der Vaart. Hij had aan Van Basten rust gevraagd. Kennelijk heeft de speler van HSV na de operatie aan zijn voet zich toch enigszins geforceerd in zijn streven tijdens de trainingsstage in Lausanne niet te veel achterstand op te lopen. Van der Vaart werd vervangen door Wesley Sneijder, die ook bij Ajax zijn concurrent was.

Beiden werd altijd een gebrek aan verdedigende kwaliteiten verweten, maar in het Oranje van Van Basten moeten ze vanuit een teruggetrokken positie voor de defensie spelen. Van Sneijder werd zelfs verwacht dat hij Eto’o zou opvangen. De Barcelona-ster had om vage redenen bedankt voor het tripje naar de natte Kuip.

Van Basten legde na afloop uit dat er wisselwerking moet zijn in de uitvoering van de verdedigende en aanvallende taken tussen de drie middenvelders. Met de rol van Van der Vaart/Sneijder geeft hij aan dat hij geen concessies wil doen aan zijn offensieve denkwijze. Dat geldt ook voor de aanvallers. Zij zitten niet in een keurslijf van allerlei opdrachten en zouden zelfs nog wat vaker van positie moeten wisselen dan zaterdagavond het geval was. Met Van Persie, die Kuijt vooralsnog van de rechterflank heeft verdrongen, en Robben, bezit Nederland flankspelers die vooral naar binnen snijden en wat minder buitenom passeren. Het middenveld, dat verder bestaat uit Phillip Cocu en Mark van Bommel, wordt zwaar belast met extra verantwoordelijkheden bij balverlies.

De volgende etappe op weg naar de eerste WK-wedstrijd op 11 juni tegen Servië en Montenegro zal pittig worden. Van Basten zal deze week meer nadruk leggen op het conditionele werk. Er staan nog twee oefenduels op het programma: tegen Mexico (donderdag) en Australië (zondag). De bondscoach zal dan om fysieke redenen bij zijn spelers gedwongen zijn vaker te wisselen dan tegen Kameroen. Sommigen waren in Rotterdam al volledig uitgeput. Zo zwaar waren de vooral gezellige dagen in Lausanne nou ook weer niet. Verdediger Joris Mathijsen kondigde niettemin aan dat hij zondag de hele dag op de bank zou gaan liggen. En: „Verwacht maar niet te veel van de wedstrijd tegen Mexico, dan zijn we extra vermoeid.”

Sommige spelers zullen pijnlijke herinneringen hebben aan het duel. Kameroen greep geregeld hard in. Verschillende keren vlogen er spelers de lucht in. Behalve vijf gele kaarten gaf de Oostenrijkse arbiter Konrad Plautz zelfs een rode aan Alioum Saidou wegens protesteren. Van Basten kon er niet mee zitten dat de Afrikanen, die bij vlagen ook sprankelend speelden, de harde tackles allerminst schuwden. „Onze internationals zijn wel wat gewend. Het zal straks op het WK niet anders gaan. Dan zijn wij ook in dit opzicht goed voorbereid.”

Nederland Kameroen
1 0
Gespeeld op zaterdag 27 mei
Toeschouwers 46.228
Scheidsrechter Plautz (Oos)

Doelpunten

23' Van Nistelrooy 1-0
    • Erik Oudshoorn