7 redenen om thuis te blijven

Zo moet het dus niet. Drink bier!
Zo moet het dus niet. Drink bier!

Tokobot

Platform: PSP, prijs 45 euro, uitgever: Take 2

Waar de DS van Nintendo naast doorgewinterde gamers ook nieuwe doelgroepen weet te bereiken met toegankelijke spellen als Nintendogs en Brain Age, daar is de PSP van Sony vooral gericht op de fanatieke achterban. Misschien dat een verse lading titels de zo gewilde mass market gamer zal bereiken. Zo staat de vertaalcomputer titel TalkMan op stapel en heeft Sony een deal gesloten met Lonely Planet voor Planet PSP; een programma met daarop de stadsgidsen van Amsterdam, Londen, Barcelona, Parijs, Praag en Rome. Ook het alleraardigste Tokobot zou bij een brede doelgroep aan kunnen slaan. Samen met een groep aaibare, volgzame robots omzeil je obstakels en versla je tegenstanders. De Tokobots doen namelijk alles wat je zegt aangezien ze de speler als hun moeder zien. Door de Tokobots verschillende kettingen te laten vormen door aan elkaar te klitten, ontstaan bruggen en andere vormen waardoor je hoger gelegen platformen bereikt. De grafische stijl en muziek van Tokobot is spaarzaam maar smaakvol. Kortom, een verrassend leuke titel uit Japan. (JM)

2 film

The Matrix Reloaded

(VS, 2003) SBS6, 20.30-23.50u. Onderbroken door Hart van Nederland.

Tweede deel van de Matrix-trilogie. Neo, Morpheus en Trinity nemen het op tegen Agent Smith en andere hoeders van de bedrieglijke matrix. De thematiek in The Matrix Reloaded isoverduidelijk politiek en religieus, en er worden in de dialogen aan de lopende band filosofische argumenten uitgewisseld. Voer voor goede discussies tijdens de filosofielessen op de middelbare school.

3 sport

EK Voetbal Onder 21

Talpa, 20.30-23.35u.

Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Nederland-Italië in de strijd om het Europees Kampioenschap voor spelers onder 21 jaar. Daarna een samenvatting van Denemarken-Oekraïne. Presentatie vanuit Café Oranje door Wilfred Genee. Jong Oranje verloor van Oekraïne met 2-1 en speelde daarna met 1-1 gelijk tegen Denemarken, dus de jonge spelers (met in de spits de veelbesproken Klaas-Jan Huntelaar) moeten alles op alles zetten.

4 goedmaken

Het Familiediner

Ned.1, 22.00-22.55u.

In dit programma bemiddelt presentator Bert van Leeuwen tijdens een etentje in familieruzies. In de aflevering van vandaag begon de ruzie ook met een etentje: nadat Chantals vader haar hele huis had opgeknapt, beloofde zij hem mee te nemen naar een chic Japans restaurant. Maar uiteindelijk gaan ze eten bij een simpele Chinees om de hoek. En dat zit Chantals vader nog steeds dwars. Nu wil ze het met hem goedmaken.

5 Poëzie

Koelkastpoëzie

www.koelkastpoezie.com, set van 510 woorden, 19,95 euro

Gun me een koelkast van gewicht / ik knoei wat poëzie / een magneetgedicht. Oké, de dichterlijke vrijheid wordt wat beperkt door de vijfhonderd magneetjes tellende koelkastpoëzie, maar je kunt er leuk mee spelen. Volgens de website werd het in Zweden al uitgeroepen tot cadeau van het jaar 2000. De magneetwoordjes prijken daar al op de koelkastdeur van één op de tien gezinnen. Op de site kun je zelf geknutselde gedichten publiceren. Voor de grote koelkast is ook een uitbreiding beschikbaar, liefdespoëzie. Die is van harte welkom, want na een paar dichtregels begint de beperkte woordenschat te irriteren. De bijgevoegde uitgangen zoals losse t’s en d’s kunnen het gebrek aan werkwoorden niet verhullen. Waarom bestaat het magneetje met ‘hobbel’ wel, maar ‘is’ niet? Ook handig voor berichten aan huisgenoten. Bier op / wil nieuw. (LvdV)

6 DVD

Imaginary Heroes

www.bol.com, 19,99 euro

In Imaginary Heroes (2004) wordt de familie Travis geconfronteerd met de zelfmoord van zoon en broer Matt, die excelleerde als zwemmer terwijl hij de sport haatte. Ondanks dit trieste uitgangspunt zit de film vol grappige momenten en geeft het een inktzwarte kijk op het leven van een Amerikaans gezin. De beklemmende sfeer die de film uitstraalt zorgt voor 106 minuten kijkplezier. Aan de extra dvd de taak om de kijker ook een onderhoudende na-avond te bezorgen. Dat lukt redelijk. De crew en de cast gaan uitgebreid in op het hoe en waarom van de film. Vooral het bedachtzame interview met regisseur Dan Harris (25) mag er zijn. Harris nam zowel het script als de regie van de film voor zijn rekening, en maakte een vooruitstrevende film, die mede door muzikale verwijzingen naar Nirvana en Pearl Jam en prima camerawerk op alle fronten, goed verzorgd is. (BP)

7 leren

Cursus WK voor vrouwen

www.vrouwonline.nl/_WKSpecial

„Uit hoeveel spelers bestaat een elftal?” Zomaar een waargehoorde opmerking uit een meisjes-studentenhuis tijdens het vorige WK. Vrouwen en voetbal, het blijft een lastige combinatie. Op vrouwonline is voor de aanstaande voetbalepidemie een overlevingsgids samengesteld. Een stoomcursus WK moet vrouwen behoeden voor domme opmerkingen. Wie de coach voor Nederland is (Marco van Basten: „was in de jaren ’80 en ’90 een voetbalfenomeen en gold als de beste spits van de wereld”) en hoe de regel voor buitenspel werkt („laat je niet gek maken. Het is de meest onbegrepen en meest besproken regel van het voetbal”). Onder het kopje ‘WK-snacken’ staan tips voor wie zich liever terugtrekt in de keuken. Typisch geval van de plank mis slaan is een recept voor een ‘feestelijke oranje cocktail’: met mousserende wijn en sinaasappelsap. Want die tip ontbreekt nog: leer bier drinken. (OvD)

    • Leendert van der Valk
    • Jan Meijroos
    • Brenda Peeters