Virtuele invasie door een Venezolaanse tiran

In het Venezolaanse congres houden de politici zich dezer dagen bezig met een computerspel. Het simuleert de invasie van Zuid-Amerika door een fictieve Venezolaanse tiran.

De Venezolaanse politici zijn boos. Congreslid Ismael Garcia, aanhanger van president Hugo Chávez zegt dat het spel, gemaakt door een Amerikaans bedrijf, een voorbereiding is voor een echte invasie van Venezuela door de VS. 'Ik denk dat de Amerikaanse regering weet hoe ze een psychologische terreurcampagne kan voeren, om het later in de praktijk te brengen.'

President Chávez beschuldigt de VS ervan hem te willen afzetten sinds hij in 2002 korte tijd werd afgezet. Washington ontkent dit.

In Mercenaries 2: World In Flames zijn de spelers soldaten die een machtswellustige tiran ten val moeten brengen. De tiran 'rotzooit' met de olievoorraad van het land zodat het in een oorlogsgebied verandert.

Congreslid Gabriela Ramirez meent dat Mercenaries 2 een fout beeld geeft. 'De Amerikanen krijgen de boodschap: er is gevaar bij de buren in Latijns-Amerika en er moet actie ondernomen worden.'

De maker van het spel, het bedrijf Pandemic, houdt vol dat het fictief is, hoewel het toegeeft altijd de actualiteit op te zoeken. Een woordvoerder weerspreekt ook dat er banden zijn met de Amerikaanse regering. Wel staat er op de website van het bedrijf dat een van hun andere spellen is gemaakt als trainings-simulator voor het Amerikaanse leger.