Vier potentiële verdachten in Vaatstra-zaak

Het team van het Kamerlid Hilbrand Nawijn dat onderzoek doet naar de moord op Marianne Vaatstra heeft vier verdachten op het oog, waaronder twee politie-agenten.

Nawijn bezocht gisteren Zwaagwesteinde, de woonplaats van de in 1999 vermoordde Marianne Vaatstra. Hij gaf uitleg aan de plaatselijke bevolking over het verloop van het onderzoek. Ook riep het Kamerlid (Groep Nawijn) op tips aan zijn team te melden.

Het Tweede Kamerlid is zich, naar eigen zeggen, op verzoek van de ouders van Marianne Vaatstra met de zaak gaan bemoeien. Hij noemt het politie-onderzoek 'onprofessioneel, slordig en rommelig'. Ex-rechercheur Hans Akerboom, lid van het onderzoeksteam, sprak tot nu toe met veertig mensen, onder wie dertien politiemensen die betrokken waren bij het onderzoek. De rechercheurs uitten,volgens Nawijn, hun frustraties over zaken die niet voldoende zouden zijn onderzocht. Het onderzoek richt zich nu met name op de vier verdachten. Nawijn maakte in Zwaagwesteinde bekend dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries mee gaat doen in het onderzoek.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 in een weiland bij Veenklooster gevonden, in de gemeente Kollumerland. Ze was verkracht en vermoord. Er werden enkele verdachten aangehouden, die later onschuldig bleken. Ook werd DNA-onderzoek gedaan onder 815 mannen. Nawijn wil een grootschalig DNA-onderzoek in het dorp en omgeving, maar dat stuit op verzet van minister Piet Hein Donner (Justitie, CDA). Volgens Donner, in antwoord op schriftelijke vragen van Nawijn, zou dat neerkomen op ongeveer 20.000 mannen, uitgaande van een straal van vijftien kilometer van het delict. Bij eerder DNA onderzoek weigerde vijf procent erfelijk materiaal af te staan. Op 20.000 mannen zou dat tot duizend weigeraars leiden. De kans is 'zeer groot' dat de dader niet zal meewerken, aldus Donner. In aanvullende vragen pleit Nawijn voor DNA-onderzoek onder alle politiemannen die in 1999 in Friesland werkten. Ook hekelt hij het feit dat er volgende maand in Westfriesland wel grootschalig DNA-onderzoek gaat plaatsvinden bij de opsporing van de aanrander en verkrachter van zes bejaarde vrouwen. 'Waarom kan het daar wel en in Friesland niet, terwijl in Noord-Holland niet eens een dode is gevallen', aldus Nawijn. Bouke Vaatstra, vader van Marianne, vindt iedere poging die wordt ondernomen om de moordenaar van zijn dochter te vinden de moeite waard.