Topman van McGregor veroordeeld

De bestuursvoorzitter van modeketen McGregor, Jeroen Schothorst, is door de Amsterdamse rechtbank schuldig bevonden aan handel met voorkennis. Hij is gisteren veroordeeld tot een boete van 200.000 euro.

Schothorst tuigde samen met een paar andere grootaandeelhouders een constructie op waarmee de koers van het beursgenoteerde McGregor gestabiliseerd moest worden. Langs deze weg handelde Schothorst in aandelen van de kledingketen, die zes jaar geleden naar de beurs ging.

Volgens de rechter werd de koers van het aandeel van McGregor daardoor beïnvloed. Schothorst beschikte over meer informatie dan andere beleggers, aldus de rechter. Als bestuursvoorzitter 'had hij zich de belangen van het beleggend publiek behoren aan te trekken'. Bij zijn handelen heeft persoonlijk gewin niet voorop gestaan, zei de rechter.

Schothorst is deze week de vijfde bestuurder van een (voormalig) beursgenoteerd bedrijf die veroordeeld wordt. Afgelopen woensdag werd een ex-bestuurder van Laurus veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen en belastingfraude. Maandag werden drie ex-bestuurders van Ahold veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Volgens de rechter zou in de McGregor-zaak een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats zijn. Maar de topman gaf volgens de rechter volledige openheid van zaken, nadat er ophef in de media was ontstaan. Bovendien heeft hij behoorlijke reputatieschade opgelopen en zijn de strafbare feiten al jaren geleden gebeurd, aldus de rechtbank. Het openbaar ministerie had een taakstraf geëist van 120 uur en een boete van 25.000 euro.

Schothorst gaf eerder toe dat de constructie bedoeld was om eventuele scherpe koersdalingen te vermijden en een 'evenwichtige koersvorming te stimuleren'. Volgens hem was er echter juridisch niets mis mee.

McGregor is onlangs van de beurs gehaald door de directie in samenwerking met investeerder Marcel Boekhoorn, bekend van de verkoop van Telfort aan KPN. Het bod waardeerde McGregor op 129 miljoen euro.

Het bedrijf heeft naast McGregor merken als Gaastra, Dimaggio en Elmior in de portefeuille.