Topgolf?

Dit weekend wordt de finale gespeeld van de Hoofdklasse Competitie van de Nederlandse Golf Federatie. Is de hoofdklasse topgolf? En krijgen spelers betaald?

Tristan Bierenbroodspot, 17 jaar, lid nationale selectie, speelt dit weekend voor Golfclub De Efteling: 'Ik ben door diverse andere clubs benaderd afgelopen winter, maar ik ben lekker bij De Efteling gebleven. Hier speel ik ook hoofdklasse, dus waarom zou ik weg gaan. Ze moeten echt met een topaanbod komen om mij weg te krijgen. Wij hebben een vriendenteam, dat vind ik belangrijk. De Lochemse Golfclub liet tijdens de competitie elke vrijdag twee Engelse spelers overvliegen die zondag na de competitie meteen weer terugvlogen. Belachelijk, dat vond iedereen. De competitie wordt steeds sterker en professioneler, dat is goed, maar het moet wat mij betreft wel een nationaal iets blijven. Bij ons gaat het er steeds professioneler aan toe. Mexx Shoes is onze hoofdsponsor. In maart zijn we een week op trainingsstage geweest in Turkije, alles is betaald door de club.'

Michael Vogel, voorzitter commissie topgolf NGF, werd vier keer landskampioen met Noordwijkse Golfclub: 'Natuurlijk wordt er in de hoofdklasse topgolf gespeeld, de beste amateurs van Nederland komen er in uit, beter wordt er niet gegolft op clubniveau. De clubtrouw is aan het verdwijnen. Er zijn clubs die de beste golfers van het land bij elkaar proberen te krijgen en zo kampioen hopen te worden. Dat is wat Chelsea doet in het voetbal, heb ik niets mee. Nee, ik noem de namen van die clubs niet, maar iedereen in de golfwereld weet om welke clubs het gaat. Ik geloof niet dat spelers betaald worden. Wel zijn er grote verschillen tussen de budgetten die clubs besteden aan hun eerste teams. Er zijn er die golflessen betalen en een kleine wedstrijdvergoeding, andere clubs doen veel meer, nemen spelers mee naar oefenstages in het buitenland.'

Robert-Jan Derksen, European Tour-speler: 'In Nederland wordt de competitie waarschijnlijk als topgolf gezien, maar veel waarde moet je er volgens mij niet aan hechten. Als je het gaat vergelijken met internationaal topgolf stelt het natuurlijk niets voor. De competitie is leuk voor de clubs en zo moet het ook blijven. Je ziet nu dat clubs steeds meer spelers van andere clubs aantrekken, dat vind ik een kansloze ontwikkeling. Als de Kennemer of Noordwijk zegt: 'kom maar bij ons spelen', dan wil bijna iedere golfer dat omdat het topbanen zijn. Andere, minder prestigieuze clubs verliezen zo hun beste spelers. Als je een talent bent en echt hogerop wilt, moet je altijd kiezen voor het spelen van grote buitenlandse toernooien als die samenvallen met de competitie. Je ziet nu in de hoofdklasse jongens van 15, 16 jaar die in eerste teams spelen. Voor zulke jonge golfers is de competitie wel een mooie, leerzame ervaring.'

Joost Luiten, Nederlands beste amateurgolfer, speelt competitie in de eerste klasse bij Golfclub Oude Maas: 'Ik ben afgelopen jaar door veel hoofdklasseclubs benaderd met de vraag of ik voor ze wilde spelen. Geld is me niet geboden, wel een gratis lidmaatschap en wat andere zaken. Het betreft meestal de oude, besloten clubs met mooie banen. Ik ben lekker bij Oude Maas gebleven. Eind dit jaar word ik professional, ik had geen zin voor dat laatste jaar over te stappen. De competitie is voor mij niet zo belangrijk, de grote internationale amateurtoernooien tellen veel zwaarder. In de competitie wil ik natuurlijk goed presteren, maar het draait ook om plezier met je teamgenoten.'

Jeroen Stevens, verantwoordelijk voor topgolf en wedstrijden bij Golf Federatie: 'Dat spelers betaald krijgen in de hoofdklasse is volgens mij een fabel. Het is ook verboden, de amateurstatus in golf laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Er zijn wel sponsors op clubs die de eerste teams ondersteunen. Clubs mogen spelers trainingsstages in het buitenland aanbieden, daar is niets op tegen.'

    • Gerard Louter