Test: Bruiningsmiddelen

Helaas, ook mannen mogen er tegenwoordig niet meer als lijken uitzien. Mannelijke Spunk-redactieleden testen bruiningsmiddelen

Spunk Test: Bruiningsmiddelen Zon (cas)

Zonnebank (Maarten)

Prijs: Ongeveer 2,50 / 2,5 min bij Sundays, mocht je er zelf een willen aanschaffen ben je rond de 1.000,- kwijt.

Hoe hoort het te werken? Je ligt als een sardien in blik in een soort science fiction uv-cocon. De uv-straling schroeit je vel van je bot af als je niet op let. De bedoeling is je huidtype van te voren vast te laten stellen door een of andere gespecialiseerde tuttebel. Aan de hand van die resultaten moet je je vervolgens ook nog eens aan een schema gaan houden.

En word je er echt bruin van? Als je flink doorzet word je er wel redelijk bruin van. Maar of het een bruinsoort is om trots op te zijn betwijfel ik.

Kunnen er ook andere kleuren van op je lichaam krijgen? Oranje en rood behoren absoluut tot de mogelijkheden. Frequente gebruikers ontwikkelen een nare bruine gloed en kunnen op straat gemakkelijk herkend worden. We hebben het hier over de zogenaamde zonnebanksletten (met bijbehorende zonnebankrimpels uiteraard).

Nog meer risico's? Wie regelmatig onder de zonnebank duikt, loopt de kans melanoom op te lopen, een agressieve vorm van huidkanker.

Andere creatieve mogelijkheden? Je kan de leukste patroontjes op je lichaam aanbrengen.

Conclusie: De zonnebank is vrij prijzig en de locatie meestal naargeestig.

Cijfer: 6

Pindakaas (Tjebbe)

Prijs: Een pot varieert in prijs tussen de 0,50 en 1,50 euro's.

Hoe hoort het te werken? Normaliter wordt pindakaas gebruikt om de ontbijtboterham te beleggen, de combinatie met hagelslag is een veel gegeten variant. Rare types willen nog wel eens genieten van het gedurfde pindakaas-jam of pindakaas-banaan als begin van de dag.

En word je er echt bruin van? Ja! Naast zijn functie als voedingsmiddel is deze smeuïge substantie een verrassend goed bruiningsmiddel. Een overvloedige hoeveelheid dient op de bleke huid te worden gesmeerd waarna het beste effect wordt bereikt door de kaas in te laten drogen.

Kunnen er ook andere kleuren door op je lichaam verschijnen? Zeker, deze methode is af te raden voor mensen met nootjesallergie. Voor deze groep zal een lepeltje pindakaas naast het bruinende effect, ook paarse en op den duur zwarte kleuren op de huid doen verschijnen.

Nog meer risico's? Naast het niet te verwaarlozen risico op een dodelijke afloop bestaat de kans dat men zijn ingesmeerde huid af begint te likken en daardoor het bruinende effect te niet doet.

Andere creatieve mogelijkheden? Het bruine goedje kent tal van creatieve mogelijkheden, zo was ik in een ver verleden ooit aanwezig bij de onthulling van de pindakaasvloer van Wim T. Schippers als kunstobject. Maar ik zelf ben meer van het poepimiterende vermogen van de pindakaas. Tientallen hilarische kattekwaadmomenten staan mij bij.

Conclusie: Naast groot en sterk worden kun je met dit bekendste Calvé-product klaarblijkelijk nog veel meer. Ik raad iedereen daarom bij deze aan enorme hoeveelheden aan te schaffen en alle mogelijkheden van de pindakaas zelf te ontdekken.

Cijfer: 9

Bruiningszalf (Kees)

Prijs: van 5 tot 20 euro.

Hoe hoort het te werken? Na zorgvuldig, cirkelende applicatie, begint de huid al snel een bruine 'hagelwitte stranden met palmbomen'-kleur te vertonen.

En word je er echt bruin van? Echt bruin word je van de zon, maar als die net onder is biedt de tube uitkomst. Goudbruin zelfs, alsof je echt de hele dag straling op je kop hebt gehad.

Kunnen er ook andere kleuren door op je lichaam verschijnen? De zalf die ik gebruikte bevatte zoveel glitters dat ik ging lijken op een groene Cher. Wanneer je met een ingesmeerde kop in slaap valt word je wakker als een wortel.

Nog meer risico's? Je hebt de kans op brandwonden, of als je geluk hebt een zwaar geïrriteerde huid.

Andere creatieve mogelijkheden? Smeer je muren, de bank en de lampen in met het goedje voor een retrolook. Er bestaat overigens ook een omgekeerde versie van de bruiningszalf. Beyoncé schijnt haar vingers dikwijls in een pot blekingszalf te roeren.

Conclusie: De zalf werkt beter dan verwacht, maar let goed op het etiket! Sommige zalven beter niet te gebruiken op een gevoelige huid of op een gevoelige plek. Nare bultjes kunnen het gevolg zijn.

Cijfer: 6,5

Self-Sun (Jan)

Prijs: 20 euro voor de versie van Clinique

Hoe hoort het te werken? Anders dan bij bruiningszalf trekt deze crème niet in, maar kan je per dag beslissen welke stukken huid jij bruin wilt smeren. Je mengt het zeer geconcentreerde goedje met bodylotion en brengt het aan op al je lichaamsdelen die je aan een lijk doen denken.

En word je er echt bruin van? Voor één avond word je er inderdaad verdomd bruin mee en de volgende dag is de pret ook over.

Kunnen er ook andere kleuren door op je lichaam verschijnen? Dat is het toffe aan dit spul, hoe geconcentreerder je het gebruikt hoe donkerder je jezelf kunt maken. In de meest pure vorm is het dus ook mogelijk jezelf te voorzien van zwarte stippeltjes. Superleuk!

Nog meer risico's? Dat je kleren vies worden en dat je bij het mengen resten tussen je vingers krijgt die vervolgens zeer plaatselijk smerige poepkleuraccenten aannemen.

Andere creatieve mogelijkheden? Mocht de kalkoen uit de oven niet zo lekkermakend goudbruin zijn als de Allerhande beloofd had, ook dan biedt de Self-Sun uitkomst.

Conclusie: Natuurlijk lang niet zo geweldig als de door Tjebbe geteste pindakaas, maar ook zeker één van de meest geweldige uitvindingen sinds het wiel.

Cijfer: 8,5

Zon (Cas)

Prijs: geheel gratis

Hoe hoort het te werken? Men neme een strand, grasveld, (dak)terras of een andere plek met een onbelemmerd uitzicht op de zon, en gaat liggen.

En word je er echt bruin van? Ja. Het is de oudste methode op aarde, dus dan weet je het wel.

Kunnen er ook andere kleuren door op je lichaam verschijnen? Ja, rood. Als je niet genoeg zonnebrandcrème op je tere huidje doet, kan je dat flink bezuren.

Nog meer risico's? Als je te lang in de zon ligt, is de kans op huidkanker groot.

Andere creatieve mogelijkheden? Doe eens de Zonnegroet tijdens het het zonnen, als variatie. En als bedankje. Zo van: 'hey zon! thanks!'

Conclusie: Een goedkope oplossing, maar een onbetrouwbare. De zon laat zich namelijk niet inplannen. Maar we kunnen wel onze collectie 'zonnebrillen' uit de kast halen. Hoera voor de zon!

Cijfer: 8