Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Special over het WK-voetbal 1990: Wat ging er mis? TweeVandaag probeert te achterhalen waarom Michels de benoeming van Cruijff dwarsboomde en laat zien hoe interim-coach Beenhakker er niet in slaagde van de sterspelers een winnend elftal te maken. Van een mislukt trainingskamp tot een falende strategie tijdens de groepswedstrijden in Italië. En een reconstructie van de persoonlijke ruzies en affaires. Ned. 2, 18.00-18.50u.

Nova/Den Haag vandaag. Aandacht voor het sterk afgenomen aantal kinderen in Duitsland. Inmiddels looft de regering premies uit om zwangerschappen te stimuleren. En een item over de drastisch afgenomen hoeveelheid jonge vrouwen in de WAO. Ned. 3, 22.20-23.00u.

In "Sonja, de meester en de leerling' geeft Mathilde Santing een masterclass aan aan o.a.Birgit Schuurman. Ned. 3, 21.00-22.00u.

DOCUMENTAIRE

Summer of love. Documentaire over het jaar 1967, waarin de Summer of Love plaatsvond. Er voltrok zich een vergaande sociale en seksuele revolutie in Engeland, LSD werd veelvuldig gebruikt en de pil deed z'n intrede. Ook werd er geprotesteerd tegen de oorlog in Vietnam en werd er campagne gevoerd om cannabis te legaliseren. BBC 2, 22.10-23.10u.

Unlocking Da Vinci's code. Elisabeth Vargas onderzoekt of Maria Magdalena de vrouw van Jezus Christus was en of zij een kind hadden. Leven er dan ook nog nakomelingen van de heilige familie? National Geographic, 20.00-21.00u.

INFORMATIEF

Wildlife: Een tweede thuis voor pelikanen. Pelikanen zijn Afrikaanse vogels, maar niet iedereen hecht daar geloof aan. Ze broeden namelijk elk jaar in het Donaugebied in Roemenië en voor de plaatselijke bevolking gelden ze dus als typisch Europese vogels. Elk jaar vertrekken ze weer naar het zuiden, op zoek naar hun vaderland. Tijdens hun tussenstop in Israël komen ze regelmatig in conflict met de plaatselijke viskwekers, voordat ze hun uiteindelijke Afrikaanse bestemming bereiken. Ned. 1, 17.30-18.25u.

Blauw bloed. Royaltyprogramma met veel aandacht voor het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Letland. De Koningin was drie dagen op bezoek in de Baltische republiek en Blauw bloed reisde mee. Ned. 1, 19.30-20.00u.

Crash scene investigation: Train collision. Na een Canadese treinramp waarbij 27 doden vallen, brengt een onderzoek onbegrijpelijke procedures van conducteurs en personeel aan het licht. National Geographic, 21.00-22.00u.

KUNST

MuseumGasten. Mireille Bekooy en Roland Kieft brengen een bezoek aan het Museon in Den Haag. Ned. 1, 16.30-16.50u.

Culture show. Cultureel magazine met o.a. een interview met regisseur Ken Loach, Daniel Harding dirigeert het Mahler Kammer Orcherstra t.g.v. de 250e verjaardag van Mozarts geboorte en de aantrekkingskracht van rampenfilms. Presentatie: Verity Sharp. BBC 2, 21.20-22.10u.

NPS Korte Film: Tattoo. In Tattoo vormen het ritme en de patronen van een militaire dril een intrigerende choreografie. Op de Vlakte van Salisbury, in zwart-wit een sombere en tijdloze natuurlijke setting, herhalen de soldaten en bandleden van de Light Division hun rituelen. Onverstoorbaar, als uit een andere wereld. De muziek die klinkt is een orginele compositie van Greame Miller. Ned. 3, 16.10-16.25u.

Cinema.nl: Filmfestival Cannes 2006. Interviews met Keanu Reeves, Robert Downey Jr. en Woody Harrelson over A Scanner Darkly van Richard Linklater. Ook een gesprek met Gérard Depardieu over Quand j'étais chanteur. Ned. 3, 00.15-00.45u.

AMUSEMENT

Dit was het nieuws. Satirisch programma waarin teamcaptains Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje op geheel eigen wijze commentaar leveren op nieuws en actualiteiten. Gasten: Alexander Pechtold, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing, en Jelleke Veenendaal. Presentatie: Harm Edens. Ned. 2, 21.05-21.50u.

SPORT

SBS 6 Sport: Oefeninterland Nederland - Kameroen. Voorbeschouwing op en live verslag van de oefenwedstrijd Nederland tegen Kameroen. Interviews op het veld worden gedaan door Hans Kraay jr. Presentatie: Edward van Cuilenborg. Commentaar: Leo Oldenburger. SBS6, 20.10-22.30u.

De derde helft. Edward van Cuilenborg praat met een voetbalexpert na over de gespeelde oefenwedstrijden Trinidad & Tobago - Wales en Nederland - Kameroen. Presentatie: Edward van Cuilenborg. SBS6, 22.50-23.20u.