Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Netwerk. Voor het eerst liet de Raad van Hoofdcommissarissen camera's toe bij interne beraadslagingen. 26 politiechefs uiten hun zorgen over de Nederlandse samenleving en hun kritiek op politiek Den Haag. Ze kunnen meer doen om Nederland veiliger te maken. Ned. 1, 20.30-21.05u.

Documentaire

Close-up. Ufo's, ruimtemonsters en buitenaardse veroveraars. De sciencefictionfilms van de jaren vijftig hadden grote invloed op regisseurs als Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott en James Cameron. In deze documentaire vertellen zij aan de hand van filmfragmenten over bioscoopervaringen uit hun jeugd. Ned.1, 19.00-20.00u.

Andere tijden: 90 minutenklassenstrijd. Slechts één keer speelden de voetbalteams van West- en Oost-Duitsland tegen elkaar. Dat was op het WK van 1974. De DDR won zowaar van de latere kampioen, met 1-0. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.3, 20.35-23.50u.

RTL Dossier: De 12-jarige chirurg. Documentaire over Akrit Jaswal, die op zevenjarige leeftijd een operatie uitvoerde op een herderin. Na onderzoek bleek dat zijn IQ het hoogste was dat ooit bij iemand van zijn leeftijd was gemeten. Inmiddels is Jaswal twaalf, werkt hij aan een medicijn tegen kanker en doet hij DNA-onderzoek. RTL4, 23.00-0.00u.

ZDF-History: Schätze aus dem Deutschen Historischen Museum. Reportage over de na vele jaren heropende vaste tentoonstelling van het Duitse historisch museum in het Zeughaus in Berlijn. ZDF, 23.10-23.45u.

Amusement

Top Gear. Autoprogramma gepresenteerd door Jeremy Clarkson. Vast onderdeel is de Star in a reasonably priced car, waarin een bekende Brit zo snel mogelijk een rondje over een circuit moet rijden. BBC2, 21.00-22.00u.

Praatprogramma

PREMtime. In de laatste uitzending voor de zomer laat Prem Radhakishun mensen aan het woord die net als Hirsi Magan hun paspoort en/of verblijfsvergunning kwijt zijn door het opgeven van, volgens Nederland, valse gegevens. Aan Tweede-Kamer-leden wordt een reactie gevraagd. Verder kijkt het programma terug op enkele zaken van het afgelopen seizoen. Ned.3, 20.05-21.25u.

Cultuur

Boeken &cetera.De islamisering van onze samenleving komt voor een groot deel op het conto van de niet-islamieten. Deze mening legt cultureel-antropologe Marjo Buitelaar, verbonden aan de universiteit Groningen, uit in haar boek Islam en het dagelijks leven. Een gesprek met de auteur. Ned. 3, 13.05-13.29u.

NPS Arena. Gesprek met schrijver Gerbrand Bakker (1962), die voor zijn romandebuut Boven is het stil het Gouden Ezelsoor ontving. In Arena Klassiek staat Harmonium van de Amerikaanse componist John Adams centraal. Beelden van de repetities en het concert onder leiding van de componist en ook interviews. Ned.3, 13.29-15.55u.

Vals plat. Multicultureel magazine. Deze week onder andere een reportage over Vlado Morisson en zijn band de Balkan Rock Legends; een verhaal over de verbindende rol van de rock 'n' roll in het voormalige Joegoslavië. Ofwel: hoe de cultuur het verloor van de politiek. Vlado kwam door de oorlog in Nederland terecht. Nu speelt hij hier weer muziek. Ned.3, 16.20-16.51u.

Picabia.Items over Mocky, import-Canadees uit de Berlijnse underground scène; A.M. Homes over zijn nieuwe roman Dit boek redt je leven; en over de kunstenaars Joanneke Meester en Adam Neate. Ned. 3, 23.00-23.40u.

Sport

Sporza. Live verslag van de 21ste en laatste etappe van de Ronde van Italië. België 1, 16.10-17.30u.

World Cup Stories. Zesdelige serie over legendarische teams uit de geschiedenis van het WK voetbal. Vandaag de aflevering Argentina: From darkness into light. BBC2, 22.00-23.00u.