Televisie Film van de dag

Ace High/I quattro dell'Ave Maria. De namen Carlo Pedersoli en Mario Girotti zullen weinig mensen iets zeggen. Het zijn de echte namen van het acteursduo dat samen in veel geestige films optrad: Bud Spencer en Terence Hill. Spencer ontleende zijn artiestennaam aan de door hem bewonderde Amerikaanse acteur Spencer Tracy. Hill leende de achternaam van zijn Amerikaanse vrouw Lori Hill. Ze acteerden voor het eerst samen in 1967, in de film Dio perdone Io no! (De duivel kent geen genade). De 'vier vuisten' speelden in veel knokfilms en films die de toen in zwang zijnde 'spaghettiwesterns' parodieerden. De stijl en plot van Ace High zijn dan ook rechtstreeks gekopieerd van Sergio Leone's The Good, The Bad & The Ugly. Ace High is op veel plaatsen nog wel vrij serieus, latere Spencer & Hill-films als They Call Me Trinity maken het veel bonter.(Giuseppe Colizzi, 1968, I), BBC 2, 1.00-3.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg