Televisie Film van de dag

Journey to the Center of the Earth. Na het succes van eerdere Jules Verne-adaptaties als Around the World in 80 Days en 20.000 Leagues Under the Sea, durfde de Fox-studio het wel aan om Journey to the Center of the Earth te verfilmen. James Mason speelt de wat verstrooide professor Oliver Lindenbrook die samen met zijn student Alec McEwen (gespeeld door zanger Pat Boone, die ook wat liedjes mag zingen) en nog wat anderen op zoek gaat naar de verdwenen ontdekkingsreiziger Arne Saknussen. Uit een aanwijzing maken ze op dat Saknussen zich in het hart van de aarde bevindt. Wat volgt is een afdaling naar de kern van de aarde, waarbij bordkartonnen decors en de fantasievolle muziek van Bernard Herrmann een ouderwets magisch gevoel creëren. Herrmann gebruikte een kerkorgel en vier synthesizers om de afdaling in het onbekende kracht bij te zetten. Onheilspellend. (Henry Levin, 1959, VS), BBC 2, 14.25-16.30u.

Scène uit 'Journey to the Center of the Earth' Journey to the Center of the Earth Year: 1959 Director: Henry Levin, 1959 James Mason Arlene Dahl Pat Boon Peter Ronson Based upon Jules Verne's book PHOTOS12

André Waardenburg

    • André Waardenburg