Pools bedrijf neemt belang Yukos in Litouwen over

Warschou, 27 mei. Het failliete Russische olieconcern Yukos is uit een olieraffinaderij in Litouwen gestapt. Het Poolse concern PKN Orlen neemt voor 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) een belang van 53,7 procent over van Yukos. Tegelijkertijd koopt de oliegroep ook ruim 30 procent van de aandelen van de Litouwse overheid waardoor in totaal een belang van bijna 85 procent wordt verworven.

Dit heeft PKN Orlen gisteren bekendgemaakt. De overeenkomst kwam in een stroomversnelling nadat een Amerikaanse rechtbank donderdag had ingestemd met verkoop. Dit gebeurde tegen de wil van de curator van Yukos, die vond dat het concern eerst zijn belastingproblemen met de Russische overheid moest oplossen. Belastingschulden leidden in maart dit jaar tot het faillissement van Yukos. Het concern was sinds 2002 eigenaar van het meerderheidsbelang in de Litouwse raffinaderij Mazeikiu Nafta.