Plan D: luisteren naar de burger

Een jaar na de afwijzing door de Franse en Nederlandse kiezers van de Europese Grondwet, likt de Unie nog steeds haar wonden. En tracht zij lessen te trekken uit de nederlaag. De burger staat nu voorop. Maar 'leuke' maatregelen zijn niet genoeg, zo leert een peiling der stemmingen in Den Haag, Parijs en Brussel.

Applaus was er vorige week in het Europees Parlement voor Margot Wallström, de Zweedse vice-voorzitter van de Europese Commissie. Veel applaus zelfs. De parlementariërs hadden hun plaats nog niet ingenomen of ze had al gezegd waar het haar om ging. 'De eerste boodschap die ik hier zou willen afgeven is dat de Commissie naar de burgers luistert', zei Wallström. Het woord burgers viel vervolgens nog dertien keer in haar verhaal van krap tien minuten.
    • Mark Kranenburg