Opnieuw regen

Op veel plaatsen in Nederland is de afgelopen tien dagen al zoveel regen gevallen dat de normale hoeveelheden voor mei inmiddels overschreden zijn. De eerste twee weken van deze maand waren zelfs erg droog, maar daarna is het blijven regenen. En ook vandaag zijn we nog niet van de regen af. Vanmiddag brengt een volgende storing mogelijk een flinke hoeveelheid neerslag.

De snelle opeenvolging van regen en buiengebieden van de laatste week roept sterke herinneringen op aan de jaren zeventig en tachtig, toen dergelijke sterk wisselvallige perioden in de late lente en gedurende de zomermaanden veel vaker voorkwamen. Verantwoordelijk ervoor is een band met sterke westenwinden in de hogere delen van de atmosfeer. Deze westcirculatie voert de ene na de andere storing aan.

Voordat de regen van vanmiddag overschuift, zijn er vanochtend nog langere droge perioden. Of de zon zich laat zien, is de vraag. Waarschijnlijk hebben wolken toch de overhand. Vanmiddag gaat het vanuit het westen opnieuw langdurig regenen. Bij een matige, aan zee krachtige wind uit zuidwest tot west wordt het 14 tot 17 graden Celsius.

Morgen ziet het weer er vriendelijker uit. Vanavond en vannacht al trekt de regen weg en morgen overdag is er weer ruimte voor de zon. Toch ontstaan ook stapelwolken waaruit zich later een enkele bui kan vormen. Bij een straffe westenwind komen de maxima uit tussen 15 en 18 graden.

Vanaf maandag lijkt het opnieuw koeler te worden met buien.