Oorlog? Voetbal is een gezelschapsspel!

In onze maandelijkse gamesrubriek is Saul van Stapele allang aan het WK begonnen

GEEN PONG MEER: in het spel 2006 Fifa World Cup zijn de spelers geen streepjes, maar kunt u zelf Ronaldinho en vele anderen door het WK loodsen Screendump van game
GEEN PONG MEER: in het spel 2006 Fifa World Cup zijn de spelers geen streepjes, maar kunt u zelf Ronaldinho en vele anderen door het WK loodsen Screendump van game

Nu het Nederlands elftal volop aan het trainen is voor het aankomende WK voetbal, vliegen de leren ballen ons aan alle kanten om de oren. Voetbal is namelijk van levensbelang en als er onverhoopt geen nieuws is ('Partner Rafael van der Vaart laat weeën opwekken voor het WK!') dan wil dat helemaal niet zeggen dat er een tandje terug wordt geschakeld. Zo zoomde de camera van de NOS bij een van de reportages over Oranje in Genève prachtig in op een automatische verkeerspaal in de weg die de spelersbus niet raakte en een familie mussen in het dak van het Zwitserse stadion waar we de komende dagen vast nog veel van gaan horen.

Het kan natuurlijk zijn dat u er al een beetje gek van wordt en dan staat u nog een alles verzengende hel te wachten waarin u als argeloze tv-kijker van de ene chagrijnige rimpelman naar de andere zapt; rimpelmannen die nooit lachen, omdat ze in het weekend nou nooit eens wat leuks kunnen doen want ze moeten op tien schermen tegelijk wedstrijden volgen om er voor te zorgen dat ze overal een mening over hebben. 'Ik zeg het maar voor de vijfhonderdduizendmiljoenste keer, ze moeten 1-2-3 spelen in een U-vorm.' 'Oh, oh, oh, je begrijpt er echt de ballen van. Ze moeten juist 4-5-6 spelen in een jij-vorm, anders kunnen we net zo goed thuis blijven.'

Maar, goed nieuws! U kunt de rimpelmannen, de deskundologen en álle zestien miljoen bondscoaches de pas afsnijden en zelf het heft stevig in handig nemen door in het officiële WK Voetbal-spel zelf het Nederlands elftal (of dat van Trinidad-Tobago, aan uitdagingen geen gebrek) door het WK te loodsen. In plaats van het vanaf de bank roepen dat die klotespits die klotebal naar links had moeten spelen terwijl de chipskruimels een meesterwerk creëren op uw T-shirt, bepaalt u bij het WK-spel zelf welke spits de bal welke kant opspeelt, zonder dat er na afloop oeverloos over geborrelpraat wordt.

Voetbalspellen op de computer zijn al stokoud en, toegegeven, het was al leuk toen het er nog helemaal niet uitzag en de bal alleen in rare rechte lijnen geschoten kon worden. Maar 2006 Fifa World Cup is zo sfeervol en realistisch dat je als speler echt het gevoel hebt dat Victoria Beckham elk moment met je zou willen trouwen. Ruud van Nistelrooy ziet er echt uit als Ruud van Nistelrooy, om maar wat te noemen, en er is in de met uitzinnig publiek afgeladen stadions veel aandacht besteed aan details. De bewegingen van de spelers op het veld kunnen zeer gedetailleerd uitgevoerd worden en aan het einde van elke helft komen de hoogtepunten nog eens voorbij, van doelpunten tot overtredingen, en dan is het net televisie.

In het spel kunt u er voor kiezen direct met uw elftal mee te doen aan de eindronde van het WK, en in de eerste fase kiezen voor de groepen zoals die straks ook in werkelijkheid de strijd aangaan of uw eigen selectie maken. Maar het is ook mogelijk om een willekeurig land vanaf het prille begin door de kwalificatierondes te loodsen of bepaalde toonaangevende wedstrijden uit het verleden van het WK tot een goed einde te brengen, waarbij u niet vanaf het begin speelt maar vanaf een vast punt in de wedstrijd en met een duidelijke opdracht. Er zijn binnen de wedstrijden bonuspunten te verdienen door aan bepaalde eisen te voldoen, bijvoorbeeld geen kaarten krijgen van de scheidsrechter of het eigen doel leeg houden, en daar zijn in een aparte winkel onder meer 'klassieke spelers' voor te kopen, zodat u Dennis Bergkamp alsnog bij de selectie kan voegen.

Buiten de keuze die u, in navolging van ons, kunt maken om non-stop met Oranje te spelen, heeft het spel in elk geval een Nederlands tintje omdat één van de liedjes die in het spel te horen zijn, van het Amsterdamse trio Voicst is. Zanger Tjeerd Bomhof: 'Iemand die ons in Los Angeles had zien optreden heeft er voor gezorgd dat onze muziek in het spel terecht kwam. Goede reclame, want voor mensen die zo'n spel veel spelen komt zo'n nummer vaak voorbij. Laatst kwam een neefje naar me toe met de vraag of ik Bloc Party kende, die had hij zo vaak in een spel gehoord. Nadat bekend werd dat we in het voetbalspel zaten, stonden we ineens op Koreaanse sites'

Een voetbalspel spelen is vooral leuk samen en dat kan met 2006 Fifa World Cup via Internet of op een console met diverse controllers in de huiskamer. Het is mogelijk om met maximaal acht spelers in de speciale Lounge te spelen, waar van alle spelers de scores worden bijgehouden, maar ook om één tegen één te spelen, of met twee spelers een team te besturen dat het veld opgaat tegen een door de computer gecontroleerd team.

En toch één deskundologisch advies aan Marco: het kan aan ons liggen, maar houd bij de match tegen Servië-Montenegro oud-PSV-er Mateja Kezman in de gaten.

2006 Fifa World Cup (EA Games) ***

    • Saul van Stapele