Navarin

Voor vier tot zes personen1 kilo lamsschouder2 tot 3 eetlepels olijfoliezout en versgemalen zwarte peper2 eetlepels suiker2 eetlepels bloemcirca 5 deciliter lamsbouillon of kippenbouillon300 gram stevige rijpe tomaten, ontveld, het zaad verwijderd, in blokjes gesneden1 teen knoflook, gepeld en fijngehakteen bouquet garni12 sjalotjes (circa 250 g), gepeld250 gram wortels, geschild, in stukjes van circa 5 cm250 gram meiraap of koolrabi, geschild, in stukjes van 5 cm500 gram kleine nieuwe aardappels200 gram gedopte verse tuinbonenhandvol gehakte bladpeterselie

Navarin is een traditionele Franse stoofschotel van lamsvlees en groenten. De navarin wordt bereid met lentegroenten zoals meiraap of koolrabi, kleine uitjes, wortels, doperwten en kleine nieuwe aardappels. In dit recept gebruik ik tuinbonen in plaats van de doperwten. Gewoonlijk wordt een navarin in een brede, zware pan gemaakt, maar een grote tajine is ook een prima manier.

Maak het bouquet garni door een paar takjes verse tijm, peterselie, een laurierblad in een groot stuk groen blad van een prei te verpakken en dat met keukengaren op te binden.

Verhit een van tevoren geweekte tajine van circa 31 centimeter doorsnee op een vlamverspreider op een middelhoog vuur. Verhit er de olijfolie in en bak er de stukjes vlees aan beide kanten in circa 10 minuten mooi bruin in. Bestrooi het vlees royaal met zout en peper. Strooi er de suiker over en laat omscheppend bruin bakken. Schep er de bloem door en laat al omscheppend even bakken.

Giet er de bouillon over, draai het vuur hoger en breng aan de kook. Voeg de tomaten, knoflook en het bouquet garni toe. Leg het deksel op de tajine, temper het vuur zodat het vocht zachtjes kookt en laat circa 1 uur sudderen.

Voeg de sjalotjes, wortel, meiraap en aardappels toe. Leg het deksel weer op de tajine en laat 1 tot 1,5 uur sudderen, waarbij u een paar keer omschept, tot het vlees gaar is.

Voeg de tuinbonen toe, zet het deksel weer op de tajine en laat circa 5 minuten koken tot de bonen net gaar zijn. Proef en breng op smaak met zout en peper. Garneer met gehakte bladpeterselie.

Kim MacLean

    • Kim Maclean