Milli Görüs

Ïn het artikel van Gerard van Westerloo over de `Turkse moskeevereniging` Milli Görüs in Nederland mis ik verwijzingen naar de ware aard van deze organisatie. Ook in van Westerloo`s eerdere portret van Milli Görüs in M ontbrak een kritische analyse van, bijvoorbeeld, de bedenkelijke oorsprong van deze intussen in de Nederlandse politiek ruimhartig salonfähig verklaarde club. Toch heeft de nu vervangen directeur van Milli Görüs Noord Nederland, H. Karacaer, zelf verklaard (in een interview in Trouw, januari 2002) dat Milli Görüs een verlengstuk is van de Turkse politieke partij `Nationale Visie`. Van de ideoloog en partijleider van deze organisatie, Necmettin Erbakan, werd in de Humanist (juni 2003) door journalist Mehmet Ülger een interessante uitspraak aangehaald: ”De Europeanen zijn ziek. Wij hebben het medicijn om hen beter te maken. Heel Europa wordt islamitisch. Wij zullen Rome veroveren. Wij zijn het nieuwe leger van sultan Fatih. (-) Milli Görüs is exact hetzelfde geloof als dat van sultan Fatih die Istanbul veroverde. Onze natie was duizend jaar een wereldmacht. Vandaag is Milli Görüs het medicijn tegen alle kwalen.”

In augustus 2005 publiceerde het ministerie van binnenlandse zaken in Noordrijn-Westfalen een organisatieprofiel van Milli Görüs Duitsland, waarin deze een unverfrohren `vriend-vijand denken` wordt toegeschreven, met openlijk antisemitische sentimenten. Kopstukken van Milli Görüs Nederland doen hun best de banden met `Nationale Visie` te relativeren. Maar als zij tegelijk toegeven een verlengstuk van een moslim-fundamentalistische partij te zijn, moeten we er rekening mee houden, dat Milli Görüs als Nederlandse tak van `Nationale Visie een wolf in schaapskleren zal blijken te zijn.