Michelin in zee verdronken

De topman van de Franse bandenfabrikant Michelin, Edouard Michelin, is gisteren in zee verdronken.

Volgens de Franse politie is hij om onbekende redenen voor de kust van Bretagne in het water beland bij het vissen op zee. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde gisteravond de dood van de 43-jarige topman. Het bedrijf voegde er meteen aan toe dat Michel Rollier, die de onderneming samen met Edouard Michelin leidde, 'de continuïteit van het management zal garanderen'.

Over de toedracht heerste gisteravond nog onduidelijkheid. De politie deelde mee dat er op het moment van het ongeluk geen sprake was van een ruwe zee. Wel was er sprake van dichte mist. Het gebied waar het lichaam van is gevonden, tussen het eiland Sein en Point du Raz, geldt bovendien als gevaarlijk. Alleen professionals kunnen er vissen, aldus een politiewoordvoerder. De politie zoekt nog naar de viscompagnon van Michelin, het hoofd van een regionale visorganisatie in Bretagne.

Edouard Michelin leidde Michelin sinds 1999. In de eerste drie jaar deed hij dat nog samen met zijn vader François, een kleinzoon van oprichter Edouard Michelin.

Bandenfabriek Michelin, in 1889 opgericht, heeft 130.000 mensen in dienst. De onderneming is ook bekend van de Michelin-gidsen voor restaurants.

Het Franse bedrijfsleven heeft geschokt gereageerd op de dood van Michelin. 'Voor een nieuwe generatie van Franse topmannen is dit zeer wreed', zei Laurence Parisot, de voorzitter van werkgeversorganisatie Medef.