Marta Topverova

Dat ze uit Tsjechië komt, wil je bij haar naam best geloven. Maar ongeloof slaat toe als ze gaat zingen; ze klinkt volbloed Zuid-Amerikaans! Met de nadruk op dat andere enorme land: het trotse, eenzame Argentinië. Topverova heeft (nog) niet de grootsheid van een diva als Mercedes Soza maar haar onderkoelde alt past goed bij het grotendeels door haarzelf geschreven repertoire. Daarbij hanteert ze zelf de viersnarige cuatro die qua klank tussen ukelele en gitaar ligt. Ook in het arrangeren toont Topverora zich bekwaam; in de liedjes zit veel ruimte waardoor haar musici kunnen schitteren. Het zangerige spel van Edmar Castañeda op harp en de jazzy lijnen van Chris Komer op hoorn geven deze cd een bijzondere kleur.

De titelsong heeft de potentie een klassieker te worden en dat geldt ook voor Semana Azul waarin Topverova wordt begeleid door violiste Jenny Scheinman en contrabassist Pedro Giraudo. Met die twee staat Topverova op 1/6 in het BIMhuis. Ook daar moet het prima gaan klinken, want dit is een goudeerlijke, akoestische plaat.

Frans Van Leeuwen

Marta Topverova: La Marea (World Village 468040). Harmonia Mundi
    • Frans van Leeuwen