Judoka's winnen brons bij EK in Finland

Op de eerste dag van de EK judo in het Finse Tampere behaalden de Nederlanders Bryan van Dijk en Ruben Houkes gisteren een bronzen medaille. 'Er zat meer in', vond Van Dijk.

Natuurlijk was hij 'heel blij' met het behalen van zijn eerste medaille bij een Europese titelstrijd. Toch baalde judoka Bryan van Dijk gisteren, kort na de gewonnen troostfinale tegen de Brit Matthew Purssey. Gezien zijn vorm en goede judo had het volgens hem goud in plaats van brons moeten zijn. 'Ik voelde me de sterkste vandaag. Er zat meer in', besefte Van Dijk.

Dat hij in de gewichtsklasse tot 73 kilogram de halve finale had verloren van de latere toernooiwinnaar Elnur Mammadli uit Azerbajdzjan, verzachtte de pijn niet. De fraaie schouderworp waarmee hij de strijd om het brons beslechtte (ippon) evenmin. 'Ja, ik verlies van de Europees kampioen, maar had zelf kampioen kunnen worden. Ik ben een beetje teleurgesteld. Dat gevoel overheerst nu. Ik zat er zó dichtbij.'

Na drie overtuigende winstpartijen op rij - tegen de Pool Wilkomirski, de Litouwer Techov en de Macedoniër Bivol - leek de titel binnen handbereik. Maar wat volgde was een deceptie. Mammadli begon de halve finale agressief, scoorde een wazari en gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. Ondanks de door Van Dijk (te) laat ingezette jacht op het winnende punt.

Terugkijkend op zijn enige nederlaag van het toernooi beklaagde Van Dijk zich met een wrange glimlach op het gezicht over de onbestrafte kopstoot die Mammadli hem had gegeven. 'Ik heb er zelf een handje van om een tegenstander uit zijn concentratie te halen en nu tuimel ik er zelf in.' Bij de beslissende wazari tegen was hij 'even niet scherp genoeg', erkende Van Dijk.

Volgens coach Theo Meijer gaf zijn pupil, die doorgaans in de beginfase van een partij de aanval zoekt, Mammadli te veel ruimte. Meijer sprak van een 'zuur verlies', maar had genoeg reden tot tevredenheid. Van Dijk pakte zijn eerste medaille ooit bij een EK. En na de eerder dit voorjaar gewonnen wereldbekertoernooien van Hamburg en Rotterdam kan het seizoen niet meer stuk voor de zesvoudig Nederlands kampioen.

Temeer daar Van Dijk, voorheen actief in de klasse tot 66 kilogram, pas kort in een hogere categorie van de lichtgewichten judoot. Na de mislukte EK van vorig jaar in Rotterdam, waar hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld, besloot Van Dijk over te stappen. Dat pakte goed uit voor de liefhebber van hamburgers. Van Dijk had problemen met afvallen om bijtijds op het juiste gewicht te komen voor toernooien en zit nu letterlijk beter in zijn vel. Najaar 2005 eiste hij al de Nederlandse titel op in de voor hem nieuwe categorie.

'Bryan was echt toe aan de overstap', meent Meijer. 'Hij was klaar met die gewichtsklasse. En het is gewoon lekkerder voor hem. Je voelt je beter, ook in je kop. Afvallen deed hij vaak te laat, pas in de laatste week voor een toernooi. Je moet wel normaal kunnen eten en drinken. Hij heeft nog wel het tempo van een '66-er'. Maar fysiek staat hij er al tussen in deze hogere klasse.'

De keuze voor een zwaardere klasse pakte goed uit, beaamde ook Van Dijk gisteren in de ijshockeyhal in het Finse Tampere. ',Nee, dit is geen slecht jaar', zei hij met gevoel voor understatement. 'Ik voel me sterker tijdens toernooien. Het judo is in deze klasse iets langzamer. Daarvan profiteer ik met mijn snelheid. In Hamburg was ik verrast dat het zo makkelijk ging. Ik kreeg meer zelfvertrouwen. Maar het judo kan nog beter.'

De voortekenen voor het vervolg van Van Dijks judocarrière lijken gunstig, ook omdat hij nog aan kracht kan winnen. 'In Hamburg was hij super en heb ik tegen hem gezegd dat hij tussen die mannen (toppers in de klasse tot 73 kilogram, red.) kan staan. Hij heeft nu ook een A-status (van sportkoepel NOC*NSF, red.). Alle faciliteiten zijn voorhanden, alles valt nu op zijn plek.'

Bovendien is Van Dijk volgens Meijer een meer volwassen judoka geworden, mede door het échec van de EK in 2005 en het dal waaruit hij omhoog is geklommen. 'Vorig jaar was een enorme domper. Bryan was in vorm, maar klapte in elkaar. Dat zal hem niet meer gebeuren. Het was een goed leermoment.' Over de sportieve toekomst van zijn pupil is Meijer positief gestemd. 'Dit is pas het begin.'

Goed nieuws ook voor mannenbondscoach Maarten Arens. Met Van Dijk (25), Dex Elmont (22) en Ruben Houkes (26) heeft hij de komende jaren voor internationale toernooien drie kanshebbers bij de lichtgewichten. Een luxepositie voor de Nederlandse judoploeg, die het doorgaans meer moet hebben van judoka's uit het midden- en zwaargewicht.

Net als vorig jaar won Houkes gisteren brons in de klasse tot 60 kilogram.

Lichte smet op de openingsdag van de EK was de vroege uitschakeling van Elmont. Dat nam niet weg dat Arens 'heel tevreden' was.

    • Pieter de Vries