Israëllobby 1

Eindelijk vindt NRC Handelsblad de moed een artikel te schrijven over de invloed van de Israëllobby in de Verenigde Staten. Professor Tony Judt is zelf jood en dus kan de krant zijn mening brengen. Toen ik aan de American University in Washington drie jaar geleden een training voor trainers `conflictmanagment` volgde vanwege mijn betrokkenheid bij het Palestijns-Israëlische conflict, kreeg ik een uitnodiging van het Jewish Committee om iets te vertellen over Palestina. Het bleek verloren moeite, daar er geen enkel begrip bestond voor de problemen van de Palestijnen. De enige plaats waar ik enig begrip voor de problematiek aantrof was de Midden Oosten-faculteit van de Universiteit in Berkeley in Californië.

Ik hoop dat de publicatie van de Mearsheimer en Walt een begin zal zijn, om ook in onze pers nu eens eindelijk een kritisch verslaggeving over de politiek van Israël. Ik acht het absoluut onjuist een dergelijke kritiek als antisemitisch te kwalificeren. Ook ik heb joods bloed in de aderen en kan mij dus deze kritiek veroorloven. Ik ben nu sinds 1998 aan het werk, eerst in Israël met Shimon Peres en later in Ramallah met een organisatie die projecten voor de jeugd uitvoert.