Het is stil op de camping in Nederland

Een jaar na de afwijzing door de Franse en Nederlandse kiezers van de Europese Grondwet, likt de Unie nog steeds haar wonden. En tracht zij lessen te trekken uit de nederlaag. De burger staat nu voorop. Maar 'leuke' maatregelen zijn niet genoeg, zo leert een peiling der stemmingen in Den Haag, Parijs en Brussel.

Het ongeloof een jaar geleden was groot in Studio 24 van het Hilversumse Mediapark. Bij het betreden van de studiovloer op woensdagavond 1 juni werd nog volop gegrapt, ook door de politici die de Europese grondwet in de dagen voor het referendum hadden verdedigd. Met een nederlaag hadden ze wel rekening gehouden, maar toen op het beeldscherm de overweldigende meerderheid van 62 procent tegen het Europees Grondwettelijk Verdrag verscheen, was de verslagenheid alsnog groot.
    • Wilmer Heck