'Goud is echt iets anders dan kunstmest'

Het Postbank Basismaterialenfonds, beheerd door Patrick den Besten van ING Investment Management, belegt wereldwijd in ondernemingen die werken met grondstoffen, zoals chemie, bouwmaterialen, papier, mineralen en metalen. Bekende namen in deze sector zijn BHP Billiton, DSM en Akzo Nobel. De sector is sterk afhankelijk van economische ontwikkelingen.

Patrick den Besten Patrick den Besten, fondsbeheerder ING, Den Haag, 24 mei 2006, foto Maarten van Haaff
Patrick den Besten Patrick den Besten, fondsbeheerder ING, Den Haag, 24 mei 2006, foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten ten

Wat is het bestaansrecht van een basismaterialenfonds?

'Basismaterialen zijn zeer aanwezig in ons dagelijks leven: denk aan het staal in je auto, het papier voor je krant en de ingrediënten voor de vitaminetabletten die je in de winter slikt. Het Postbank Basismaterialenfonds belegt in vier sectoren: metalen en mijnbouw, chemie, bouwmaterialen (cement bijvoorbeeld) en de papier- en verpakkingsindustrie. Allemaal sectoren die een grote rol spelen in de wereldwijde economie. Het zijn gebieden die in de jaren '90, toen iedereen in IT belegde, sterk ondergewaardeerd zijn door gebrek aan interesse. Nu het herstel doorzet en nieuwe economieën als China groeien, worden basismaterialen herontdekt.

Basismaterialen zijn wegens hun conjunctuurgevoeligheid vooral iets voor de belegger die tegen een stootje kan?

Basismaterialen zijn inderdaad sterk gerelateerd aan de conjunctuur. Als belegger moet je dus bereid zijn een wat hoger risico te nemen. Dit fonds past dan ook goed in een gespreide portefeuille. Anderzijds: als in Europa minder auto's worden verkocht, wil dat niet zeggen dat de vraag naar staal in Azië ook terugloopt. Je moet echt kijken naar de wereldwijde markt. Bovendien nemen we geen agressieve posities in op één gebied.

Zijn de onderlinge prestatieverschillen tussen de sectoren groot?

Heel groot. De prijzen van mijnbouwproducten als koper zijn de afgelopen jaren met honderden procenten gestegen. Ook in de chemie stegen de prijzen met tientallen procenten, terwijl papier jaarlijks maar met enkele procenten stijgt. Dat komt door de overcapaciteit.

Gooien jullie wel eens een basismateriaal uit het fonds?

Lange tijd hebben we niets met goudaandelen gedaan. Tot voor kort gaven we de voorkeur aan onder meer nikkel, zink en koper omdat ze een betere toekomstverwachting hadden en beter gewaardeerd werden. Maar goud is meegegaan in de prijsstijging van metalen en inmiddels hebben we weer één goudbedrijf in het fonds.

Wat maakt dit fonds spannend voor een beheerder?

De grote verschillen tussen de diverse sectoren. Goud is toch echt iets heel anders dan papier of kunstmest. Als beheerder heb je veel kennis nodig van uiteenlopende producten om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Ook de meer dan gemiddelde volatiliteit van deze aandelen maakt dit fonds spannend. Dat biedt leuke kansen voor een beheerder. Wat ik ook interessant vind, is wat producten als sterke lichtgewicht vezels, die steeds meer worden gebruikt in vliegtuigen en auto's, qua prijs gaan doen. Net als milieuvriendelijke katalysatoren en roetfilters. Alleen de papiersector is wat minder interessant, op die markt moet nog heel wat gebeuren.'

    • Friederike de Raat